Együttműködési megállapodást kötött az NFM és a Magyar Kerékpárosklub

Együttműködési megállapodást kötött az NFM és a Magyar Kerékpárosklub

Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a fenntartható közlekedési módok terjedése, a kerékpározás feltételeinek és a közlekedési kultúra országos javítása, ugyanakkor a kerékpárral rendszeresen közlekedők számának bővítése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Kerékpárosklub Budapesten.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón hangoztatta: együttműködnek például a kerékpározást népszerűsítő kampányok szervezésében, tavasszal újraindítják a kerékpárral a munkába járást ösztönző, a Bringázz a munkába! (Bam!) kampányt is, ahol minden évben kétszer – tavasszal és ősszel – 8-10 ezer ember vesz részt. Kiemelte, a kerékpáros balesetek száma még folyamatosan magas Magyarországon a fejlett európai kerékpáros kultúrákhoz képest, így csökkentésük érdekében felülvizsgálják a KRESZ-t is.

A legtöbb baleset vidéken, kivilágítatlan szakaszokon, településeken fordul elő – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat az aktuális becsült 2-3 százalékról 10 százalékra szeretné növelni 2030-ra Budapesten a kerékpározás részarányát. Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke kijelentette még, Magyarországon 7 millió kerékpár van, egy tavaszi tudományos felmérés alapján a rendszeres kerékpárhasználók aránya országosan 24 százalék, Budapesten 7 százalék, a belvárosban mindazonáltal 10 százalék. Nyomatékosította, a kerékpáros közlekedésre sajátos adathiány csökkentése érdekében megosztják egymással kutatási eredményeiket, felméréseiket, azonkívül együtt készítenek baleseti elemzéseket is.

A Magyar Kerékpárosklub kétévente országos kutatást végezne a kerékpározási szokásokról, attitűdökről, és ellenőrizné a Nemzeti kerékpáros stratégia sikerességét – közölte.

mti