Együttműködési megállapodást kötött a CERN és a Miskolci Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a CERN és a Miskolci Egyetem

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).

A Miskolci Egyetem által a sajtó számára eljuttatott közleményben azt írták: a 2038-ig szóló kooperáció a jövőbe mutató hadronütköztető szupravezető alapanyagokból álló alkatrészeinek fejlesztésére és tesztelésére szól.

Az információ alapján a CERN azért választotta magyarországi kutatói bázisának a Miskolci Egyetemet, mert ott ugyanabban az időben áll rendelkezésre a szupravezető anyagok fejlesztését és tesztelését lehetővé tevő műszaki és technológiai háttér, ami régiós szinten is példátlan képesség. A most induló projektben összesen csaknem 30 miskolci nevelő, tudós, doktorandusz és hallgató üzemel egyesült erővel a CERN tudóscsapatával.

Az egyetem vezetése abban bízik, hogy a tudástranszfer keretében megvalósuló projekt sikere újabb internacionális kutatási megbízásokat fog vonzani Miskolcra, mindent összevetve tovább fokozódhat a helyi kutatói közösség internacionális érvényesülése és láthatósága – emelték ki.

Mint írták: a CERN a Föld legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, amelyhez Magyarország 1992-ben csatlakozott. Ott üzemeltetik a nagy hadronütköztetőt (LHC), ami meghatározó szerepet tölt be a részecske- és atomfizikai kutatásokban. Az aktuális fejlesztés alatt álló nagy hadronütköztető várhatóan egy évtizeden belül az aktuális teljesítményének tízszeresét tud leadni, amihez csúcstechnológiával fejlesztett és tesztelt, tekintélyes számú szupravezetőből álló alkatrészre lesz szükség – olvasható a közleményben.

mti