Egymilliárd forintból hajthatnak végre turisztikai fejlesztéseket Gyulán

Egymilliárd forintból hajthatnak végre turisztikai fejlesztéseket Gyulán

Egymilliárd forint uniós támogatásból újulhat meg Gyulán a Százéves cukrászda és a Ladics-ház, tetejébe épülhet meg a Nagyváradi úti kerékpárút – közölte a projektgazda közleményben a sajtó képviselőivel.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből elnyert támogatásból valósul meg Gyula település kulturális és aktív turisztikai kínálatának fejlesztése a térség természeti adottságaira építve – írták.

A fejlesztéssorozat részeként megépül a települési kerékpárút-hálózat egyik hiányzó eleme, a Nagyváradi úti kerékpárút, amely a városerdei üdülőterülethez vezető Sarkadi úti kerékpárutat hosszabbítja meg a belváros felé.

A projekt másik elemeként fejlesztik a 19. századi polgári házat, a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát. A cél mindkét védett ingatlan felújítása mellett turisztikai élményelemek létrehozása. A Százéves cukrászdában modernebb lesz a pince, a tető és az épületgépészet, továbbá az emeleti termek. A Ladics-ház komplex felújításon esik át, amely magába foglalja a létesítmény állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását. Ugyanakkor interaktívvá teszik az egész tárlatot, amely eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővül, mitöbb kialakítanak egy múzeumpedagógiai termet, amely kisebb rendezvényeknek adhat otthont.

Megépül egy átjáró is, amely társítja a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt alkotmányok alkotják ezt követően a Százéves Látogatóközpontot – írták.

mti