Egy liverpooli színház lett az év legjobb új épülete

Egy liverpooli színház lett az év legjobb új épülete

Az újjáépített liverpooli Everyman Theatre kapta az év legjobb új épületének díját a Brit Királyi Építészeti Intézettől (RIBA).

Stephen Hodder, a RIBA elnöke “kivételesnek” nevezte a színházépület megújítását. “Forradalmian új példája annak, hogyan kell felépíteni egy merész, rendkívül tartós, nagy közösségi épületet egy történelmi városközpontban” – fűzte hozzá csütörtökön a díj odaítélésének indoklásában.

A Liverpool egyik főutcáján, egy 19. századi kápolna mellett felépített Everyman Theatre 1964-ben nyitotta meg kapuját a közönség előtt, színpadán olyan neves színészek játszottak, mint Bill Nighty, Julie Walters és Pete Postlethwaite – emlékeztetett a BBC News beszámolójában.

Az erősen leromlott állapotú színház megújításával Haworth Tompkins építészt bízták meg. Az építkezést “az emberek színháza” gondolat inspirálta. A kilenc évig tartó munkálatok során 27 millió fontot költöttek az újjáépítésre.

Az épület homlokzatára liverpooli lakosok portréja került: a különleges borítás több sorban egymás mellé helyezett 105 különböző korú és nemű embert ábrázol. A 4000 képből kiválogatott portrék egy speciális eljárással alumínium lemezből készültek.

A színház nagy örömmel fogadta a díjazás hírét. Gemma Bodientz művészeti igazgató arról beszélt, hogy az épület újranyitása óta érzik a közönség meleg szeretetét. “Haworth Tompkins olyan épületet adott nekünk, amely fenntartható, technikailag első osztályú” – mondta.

A két évtizede alapított díjat az év legjobb új épülete kapja, amely az Európai Unióban, az Egyesült Királyság valamely építészstúdiójában készült terv alapján készült. A liverpooli színház idén további négy új épülettel – köztük a londoni Shard felhőkarcolóval – versengett a Brit Királyi Építészeti Intézet legrangosabb elismeréséért.

(forrás: hirado.hu)