Egy hajdani uralkodó családtagjainak sírjára bukkantak Kelet-Kínában

Egy hajdani uralkodó családtagjainak sírjára bukkantak Kelet-Kínában

Egy hajdani uralkodó családtagjainak sírjaként azonosították régészek azt a sírhelyet, amit a mai kelet-kínai Csianghszi tartományban tártak fel – számolt be a Dajiangwang (Tacsiangvang) helyi hírportál.

Az ásatást vezető régészek beszámolója alapján a csaknem 230 négyzetméter alapterületű sírkamrában cserépedényeket, főzőüstöket és másfajta tárolásra alkalmas eszközöket, mindemellett babot találtak. A 16 méteres és 14,4 méter széles sírhelyet 80 méteres és 63 méter széles téglalapot alakító árok vette körül. A sírkamra hét, fából készült koporsót őrzött.

A sírhelyet ezelőtt sírrablók forgatták fel, ám a régészeknek még mindent összevetve is több mint 2600 tárgyat – többek között jádekőből készült tárgyakat, fegyvereket és hangszereket – sikerült begyűjteniük az ásatás esetén.

Szakértők a leglényegesebb leletként két, gravírozott réztőrt emeltek ki. A hajlított tőrökre vésett szövegek alapján a tudósok arra következtettek, hogy a sírhelyben eltemetett emberek a hadakozó fejedelemségek korában (i. e. 475 – i. e. 221) fennálló Jüe állam egykori uralkodójának, Koucsiennek a leszármazottai lehettek, akik a periódus centrumában élhettek.

A sírhely helyszínére első alkalommal 2013-ban lettek figyelmesek régészek, az ásatás a helyszínen 2017-ben kezdődött meg. A sírhely feltárását követően a szakértők a térség újabb tanulmányozását tervezik a fázis behatóbb megismerése céljából.

mti