Egészségügyi innovációs napokat rendeznek Pécsen és Budapesten

Egészségügyi innovációs napokat rendeznek Pécsen és Budapesten

Az egészségügyi innovációt ösztönzi az egyetemi hallgatók körében az innovációs napok (iDays) eseménysorozata, amely kedden kezdődött meg a Pécsi Tudományegyetemen, csütörtökön ugyanakkor Budapesten, a Semmelweis Felsőfokú intézményben folytatódik.

A szervezők sajtótájékoztatóján azt közölték, Magyarország egyike annak a húsz európai uniós országnak, ahol idén ősszel iDay-t rendeznek. Októberben és novemberben Európa-szerte több mint harminc helyszínen gyűlnek össze egyetemisták, hogy bemutassák és továbbfejlesszék az egészségügy digitalizálását célzó ötleteiket.

A programot a száznegyven vezető egészségügyi technológiai és gyógyszeripari vállalatot, kutatóintézetet és élvonalbeli egyetemet tömörítő, az Európai Unió támogatását élvező EIT Health rendezi meg.

Az egy- vagy kétnapos rendezvényeken a tanulók betekintést kapnak az egészségügyi fejlesztés gyakorlati működésébe, és csapatokban birkózhatnak meg valódi egészségügyi kihívásokkal.

A rendezvény célja, hogy bemutassák azt a folyamatot, amin át az ötletekből üzletileg is sikeres projektek válnak. A szervezők először is olyan hallgatókat várnak, akik egészségügyi innovációs tartalommal vagy a digitális egészségügy területén írnak szakdolgozatot.

A hallgatók több környék szakértőit egyesítő csapatokat alkotnak, és az EIT Health hálózatát alkotó üzemek, intézetek működéséből vett, valódi problémákat kell megoldaniuk. A projektek megvalósításában profi mentorok támogatják őket. A csapatoknak végül szakértőkből álló zsűri előtt kell prezentálniuk megoldásukat, projektjüket.

A győztes csapatok meghívást kapnak a Párizsban december 1-jén tartandó Winners Event rendezvényére, ahol találkozhatnak a többi egyetem hallgatóival.

Az EIT Health a Regional Innovation Scheme (RIS) nevű program keretében patronálja a feltörekvő régiókat az egészségügyi újítások kutatásában és fejlesztésében. A térségben másodszor rendezik meg az innovációs napokat.

mti