Csaknem négyszáz éves hajóroncsot találtak a Finn-öböl mélyén

Csaknem négyszáz éves hajóroncsot találtak a Finn-öböl mélyén

Páratlanul jó állapotban megőrződött hajóroncsra bukkantak előző évben búvárrégészek a Finn-öbölben, az ez évi feltárásokon a szakembereknek sikerült megállapítani, hogy a holland stílusú, fából készült vitorláshajót (fluit) 1636-ban építették.

A finnországi Hanko-félsziget és az észtországi Hiiumaa szigete közt felfedezett roncs mellett a búvárok még múlt évben találtak egy fardeszkát, amely a hajótat megerősítésére szolgált. Idén nyári hónapokban sikerült a tengerfenékből a fardeszkát kifordítani, és arra vésve az 1636-os évszámra, illetve egy hattyú sziluettjére bukkantak, amely valószínűleg a hajó nevét jelképezi – adta hírül az Yle finn honlap.

Nem volt könnyed a búvárrégészek feladata, minden merülésnél csak 20 percre korlátozódhattak a feltárási munkálatok, egy nap egy merülést tudtak csak végezni. „Két és fél óra alatt lehet ilyen mélységből a felszínre jutni” – mondta Jouni Polkko, a búvárégészek egyike.

A hajót a fardeszkán található vésések információi alapján azonosították. Ezelőtt is találtak már fardeszkadarabokat tengeri búvárrégészeti feltárásokon, de első alkalommal történt, hogy egy fardeszkán minden információt megtaláljanak a hajóról – közölte Nikla Eriksson, a Stockholmi Egyetem tengeri régésze.

Részletesebb vizsgálatokkal megtalálhatjuk a címert is, amely arra a kikötőre utal, amely a hajó otthona volt – tette hozzá.

Polkko alapján valószínűleg soha nem derül ki, miért süllyedhetett el a hajó, melynek a fedélzetén találtak kézzel működtetett vízpumpákat. Ez azt jelenti, hogy a személyzetnek nem volt ideje elég szélsebesen kipumpálni a vizet a süllyedő hajóból.

A fluit egy háromárbócos vitorlás hajó volt, amit holland kereskedők használtak a 17-18. században. A Balti-tengeren ezeken a hajókon nem voltak fegyverek, hogy a lehető legtöbb rakományt szállíthassanak a lehető legkisebb legénységgel.

mti