Csaknem 4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés Pécsett

Csaknem 4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés Pécsett

Csaknem 4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés a százéves Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) pécsi sporttelepén.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a centenáriumi sportinfrastruktúra-fejlesztési projekt létesítményeinek alapkőletételén nyomatékosította: a PVSK komoly közösséget jelent, és az elmúlt száz évben nemcsak a település, hanem a dél-dunántúli régió egyik legjelentősebb sportklubjává vált.

Több mint 1500 igazolt versenyzővel, több száz munkatárssal és tizenöt szakosztállyal dolgoznak azért, hogy minél többen sportoljanak a településben és a régióban – tette hozzá az államtitkár, aki egyben a klub társadalmi elnöke.

Kijelentette még: a klub fejlesztési programját 2017-ben a kormány 4,6 milliárd forinttal támogatta, múlt évben decemberben ugyanakkor újabb 800 millió forintot kapott földvásárlásokra, amely által a sportoló fiatalok igényeit nagyobb tájon, komolyabb infrastruktúrával tudják kielégíteni. Az államtitkár bizakodásának is hangot adott, hogy a következő években az infrastrukturális fejlesztések mellett a PVSK éves szinten szakadatlan is működési támogatáshoz juthat.

A százéves PVSK-nál stabil múlton épült fel egy biztos jelen, ami a jövő záloga – hangoztatta Rákossy Balázs.

A sport közösséget hoz létre – nyomatékosította Őri László, Pécs kormánypárti alpolgármestere az alapkőletétel előtt. Kifejtette: a településben a heterogén sportszervezetek egységes koncepció mentén, a kormány és a település patronálásával közösen építik, fejlesztik a következő évtizedekben Pécs sportéletét.

Czerpán István, a PVSK elnöke az alapkőletétel után az érdeklődőknek közölte: a klub csaknem az összes szakosztálya részesül a 4,6 milliárd forintos támogatásból. A 21 csapatban több mint 300 sportolót foglalkoztató labdarúgók részére új lelátó, és egy 20×40 méteres, futsalra alkalmas fedett csarnok épül. Az atlétáknak is kialakítanak egy csarnokot és egy százméteres fedett futófolyosó is épül – tette hozzá. Saját termet kapnak az ökölvívók, és egy kondicionáló-rekreációs-rehabilitációs részt is megvalósítanak.

A régi kosárlabdacsarnokot ugyanakkor – ami helyett a 4,6 milliárdos támogatástól függetlenül csaknem nettó 920 millió forintból épült új létesítmény – a cselgáncsozók és a legfiatalabb kosárlabdázók részére felújítják.

Az elnök közölte még: a klub megvásárolta a szomszédos egyetemi pályákat is, ahol felújításokat végeznek és szociális épületet is kialakítanak. Czerpán István alapján a program hozzájárulásával teljesen új alapokra kerül az infrastruktúra a százéves egyesületnél.

Az alapkőletételt centenáriumi ünnepi közgyűlés követte, ahol több oklevelet és elismerést is átadtak. A PVSK aranygyűrűjét kaphatta meg Iványi Dalma korábbi válogatott kosárlabdázó, Ivkovics Sztojan, a magyar kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya és Kovács Mária korábbi ökölvívó.

mti