Bővítette gyárát a Hanon Systems Rétságon

Bővítette gyárát a Hanon Systems Rétságon

Bővítette gyárát a klímakompresszorokat gyártó dél-koreai Hanon Systems Rétságon; a 8,3 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 1,7 milliárd forintos hozzájárulást nyújtott, a fejlesztéssel 60 új munkahely jön létre – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Nógrád megyei Rétságon.

Sztáray Péter nyomatékosította: az, hogy a Hanon Systems magyarországi beruházások mellett döntött Pécsett, Székesfehérváron és Rétságon, azt tanúsítja, hogy a vállalat elégedett az itteni befektetői viszonyokkal.

Kiemelte, hogy túlságosan dinamikusan fejlődnek a magyar és dél-koreai kereskedelmi kapcsolatok.

Múlt évben a két állam közti áruforgalom megközelítette a 4,4 milliárd dollárt, ami 2019-hez képest csaknem 28 százalékos emelkedés. Az ez évi első fél évben az áruforgalom közel 2,5 milliárd dollár volt – ismertette.

Sztáray Péter nyomatékosította, hogy a dél-koreai cégek jókora befektetők Magyarországon. A magyar befektetésösztönzési rendszerben 2019-ben a második legtöbb projekt Dél-Koreából érkezett, a létrehozandó munkahelyek tekintetében ugyanakkor első helyen állnak.

Az államtitkár arról is beszélt az ünnepségen, hogy a magyar kormány kellő időben hozta meg a gazdaság újraindításához elengedhetetlen intézkedéseket, ennek eredményei közé sorolta, hogy múlt évben 28 százalékos volt a beruházási ráta, amivel Magyarország harmadik volt Európában, és egy évben minden eddiginél több, 1735 beruházást támogatott a kormány, amivel 265 ezer munkahelyet tudott megmenteni.

Subu Nagasubramony, a Hanon Systems teljes körű pénzügyi vezetője és Ian Choi, a kompresszor termékcsoport vezetője ismertették, hogy a társaság mindenre kiterjedő hő- és energiagazdálkodási megoldásokat ígér tradicionális és elektromos meghajtású járművekhez.

A cég ebben a pillanatban 51 gyártóüzemet és három regionális központot működtet, és 21 országban több mint 21 ezer embert foglalkoztat.

A nyilvános cégadatok alapján a Hanon Systems Hungary Kft. előző évben 58,604 milliárd forint árbevételt ért el a 2019-es 62,722 milliárd után. A társaság árbevételének túlnyomó része exportból származik. Adózás után előző évben csaknem 2 milliárd forint veszteséggel zárták az évet, amíg a megelőző évben 1,9 milliárd forint nyereséget könyveltek el. Átlagos foglalkoztatotti létszáma 2020-ban 1371, 2019-ben 1462 volt.

Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő szólt arról, hogy már Nógrád megyében is bérverseny kezd kialakulni, hogy a vállalkozások jó mestereket tudjanak alkalmazni, és azt kérte, hogy a Hanon Systems működjön egyesült erővel a térségbeli szakképző intézményekkel.

mti, fotó: Komka Péter