Bosch érzékelők, szoftverek és új szolgáltatások

Bosch érzékelők, szoftverek és új szolgáltatások

Az internetes termékek (Internet of Things, IoT) széles körű lehetőségeket kínál az egyes eszközök és érzékelők közös hálózatba kapcsolására, és ezzel a hálózatba kapcsoltság nyújtotta előnyök maradéktalan kiaknázására. Az ehhez szükséges technológiák már megszülettek az elmúlt évek során, s továbbfejlesztésük eredményeképpen ma már jóval kedvezőbb árszinten állnak rendelkezésre. Ilyenek például az internet-kompatibilis érzékelők, illetve az okostelefonon és táblagépen keresztüli adatátvitelt lehetővé tévő, csaknem mindenütt elérhető mobiltelefon-hálózatok. Mindezt a hálózatba kapcsolt, igen gyors számítógépek és a fejlett informatikai technika teszi teljessé.

A Bosch és az internetes termékek

A Bosch csoport stratégiai célja korszerű megoldások kifejlesztése a hálózatba kapcsolt hálózatok világ mindennapjaira. A vállalat már jó néhány éve készül tudatosan e kihívásra, többek között szoftverfejlesztői tevékenységének bővítésével. A Bosch emellett az internetes termékek egyik kulcsfontosságú technikáját jelentő MEMS-szenzorok (microelectromechanical systems) egyik vezető gyártója. E fejlett hálózatok jellemezte jövő felé haladva a Bosch az tárgyak és a szoftverek terén rendelkezésére álló, egyaránt széles körű tudását és tapasztalatait egyesítve a hálózatba kapcsolt mobilitás, gyártás és energiaszolgáltatás, valamint épületek terén is új megoldásokon dolgozik. Ennek során a Bosch tevékenysége éppúgy irányul konkrét termékekre, mint olyan új üzleti modellekre, mint például a hálózati flottamenedzsment vagy a megelőző karbantartás.

Még a tűzhely is online

A Bosch már ma is elhozza az internetet az autókba, okostelefon-alkalmazás útján teszi elérhetővé a lakásfűtés szabályozását, vagy éppen automatikusan integrálja beszállítóit dízel-befecskendezői gyártásának ellátó-folyamataiba. A Bosch már elektromos tűzhelyeit és más háztartási gépeit is az internetre kapcsolta. Saját szoftver- és rendszerfejlesztő leányvállalata, a Bosch Software Innovations létrehozásával a Bosch már jó ideje szisztematikusan készült a hálózatba kapcsolt világra. A Bosch Software Innovations mintegy 550 munkatársával innovatív szoftvereket és rendszereket fejleszt, illetve üzemeltet az internetes termékek számára, beleértve saját IoT Suite megoldását is. Utóbbi esetében a mobilitás, az energia, az ipari termelés és az épületek szakterületei állnak a középpontban.

A Bosch IoT Suite

A Bosch IoT Suite az internetes termékek számos alkalmazásának szolgálhat alapjául, az eszközök, a felhasználók, a vállalatok és a partnerek egyetlen közös IoT-platformba integrálásának minden szükséges eszközével. Ezzel különösen nagy adatbázisok elemzése is lehetővé válik. Az érzékelők és berendezések – mint például biztonsági kamerák, járművek vagy épp gyártósorok – mind szélesebb körű hálózati kapcsolatai nyomán ugyanis óriási adatmennyiségek keletkeznek az IoT-alkalmazásokban. Ezek éppúgy lehetnek az autók fékezési manővereinek milliói, mint a legkülönfélébb ipari termelési adatok. Az adatelemzésből származó információk alapjain olyan új szolgáltatások születhetnek, amelyek például az egyes termékek karbantartását teszik gazdaságosabbá, egyfajta előrelátó üzemeltetést kínálva például a gyártóberendezések esetében.

A szoftver a döntő

Az internetes termékek az egyes eszközöket – többnyire ipari termékeket – egy új szoftver-síkkal egészíti ki, például különböző állapotjelzőiket – többek között a helyiségbeli elhelyezkedés, hőmérséklet, környező levegő nedvességtartalma, zajok és rezgések – mérő érzékelők formájában. Az információkat apró rádióhullámú egység továbbítja az internetre. Az adatokat megfelelő szoftver értékeli ki és dolgozza fel, amely a gyűjtött információállományban mutatkozó bizonyos mintákat is felismerhet, kiszámíthatja a megfelelő reakciót, majd végre is hajthatja azt. Mindez az adott szoftverben rögzített szabályrendszer alapján zajlik és segítségével még időben felismerhetők a berendezések meghibásodásai vagy az energiafelhasználás csaknem valós idejű optimalizálására is lehetőség nyílik. További alkalmazások, amelyekben ugyancsak óriás lehetőségeket rejt a termékek és a megfelelő szoftverek együttműködése, például a hálózatba kapcsolt ipari termelés vagy éppen lakóház (Smart Home).

Új egységben a termék és a szolgáltatás

Számos már ma is működő hálózati megoldás mutatja, hogy nem feltétlenül kell csupán a terméket a középpontba helyezni, a termék és a szolgáltatás egysége is állhat a középpontban. A vállalatok az internetes platformokon keresztül más cégekkel együttműködve is kiegészíthetik kínálatukat vagy akár hozhatnak létre egészen új ajánlatokat. A piac olyan résztvevői, illetve olyan szakterületek, akik mindeddig nem álltak üzleti kapcsolatban, most hálózati összeköttetésük révén az együttműködés új formáit alakíthatják ki. Jó példa erre az elektromos mobilitás, ahol az autósok, a mobil-szolgáltatók, a töltőállomások üzemeltetői, az energia-szolgáltatók, a flottaüzemeltetők és a járműgyártók állnak kiterjedt hálózati kapcsolatban.

Új üzleti modellek és új lehetőségek a versenyképesség terén

Az élet minden területén bővülő hálózati kapcsolatok számos szakterület és gazdasági ágazat számára kínálják újszerű üzleti modellek sokaságát, miközben a piaci verseny jelenlegi viszonyaiban is jelentős változásokat hozhatnak. A gép- és járműgyártóktól például új szolgáltatók vehetik át a karbantartás és javítás nagy jövedelmezőségű tevékenységeit. A magas bérszínvonal jellemezte Németországban a hálózatok fejlődése a versenyképesség megőrzésének vagy akár növelésének is hatékony eszköze lehet, ami különösen érvényes az ipari termelés területére.

(forrás: Bosch)