Bosch: 250 millió euró startupok részére

Bosch: 250 millió euró startupok részére

Az ez évi év nagyon sok átfogó kihívása ellenére az internacionális Bosch csoport úgy döntött, hogy kockázatitőke-befektetőként tovább erősíti létező pozíciót a technológiai startupok piacán. A Robert Bosch Venture Capital (RBVC) 2022-ben egy új, 250 millió euró összegű alapot valósított meg startup-vállalkozások részére. „A Bosch csoport kockázatitőke-befektetőként olyan startupcégeket támogat nemzetközileg, amelyek technológiájuk révén támogatják a gazdaság fejlődését, javítják a társadalom életminőségét, segítenek a természeti erőforrások megőrzésében. A Bosch startup-befektetései azért is hasznosak, mert az egyre összetettebb technológiai feladatokat ezáltal szövetségben gyorsabban és hatékonyabban tudjuk megoldani” – hangoztatta Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke.

Fókuszban az energiahatékonyság és az elektromobilitás

A Bosch élenjáró modernizált vállalatként a fenntartható és hálózatba kapcsolt modern műszaki megoldások húzóereje kíván lenni. A Bosch csoport nemrég több milliárd eurónyi befektetést hozott nyilvánosságra a klímasemleges modern műszaki megoldások, például a hidrogénalapú gazdaság és a szervezetek digitális átállása kapcsán. Ezzel összhangban, az RBVC startup-befektetéseinek fókuszában is olyan területek állnak, mint az energiahatékonyság és az elektromobilitás.

Terjeszkedés világszinten: startup-befektetések Amerikától Ázsiáig

Az RBVC Európa egyik óriási vállalati befektetőjeként a technológiai startupokra szakosodott. Portfóliójába jelen pillanatban több mint 50 vállalat tartozik döntően a mesterséges intelligencia (AI), az eszközök internete (IoT), a félvezetők és a kvantum-számítástechnika területéről. Az RBVC saját helyi kirendeltségekkel és kapcsolattartókkal ellátott a startupvilág szereplőit segítve olyan technológiai központokban, mint Kína, Németország, Izrael és az Amerikai Egyesült Államok. „Átfogó befektetőként részesei vagyunk a startupszcénának, szüntelen keressük azokat a diszruptív technológiákat, amelyek egész piacokat forradalmasíthatnak. A korszerű irodanyitással az Egyesült Államokban még jobban figyelemmel tudjuk kísérni a technológiai startupokat” – mondta dr. Ingo Ramesohl, a Robert Bosch Venture Capital cégvezetője.

Open Bosch: szoros összefogás a startupok és a Bosch csoport közt

Az RBVC befektetési mesterei minden évben több mint 2000 startupot vesznek górcső alá, ebből hozzávetőlegesen száz kerül fel a szűkebb listára, és minden évben hat-tíz, kényesen kiválasztott cégbe fektetnek be ténylegesen. Az RBVC akár 25 millió eurót is invesztál egy-egy új startupba, míg a Bosch csoport saját technológiai tudásával és kapcsolatrendszerével operatív módon is segíti őket. „Az RBVC – az Open Bosch programnak hála – nyitott innovációs kultúrával már a korai fázisban kapcsolatot állít elő a startupok és a Bosch operatív kereskedelmi egységei közt. Mindezeken túl a startupoknak lehetőségük nyílik arra, hogy a Bosch beszállítóivá, ügyfeleivé vagy technológiai partnereivé váljanak. Másik oldalról a Bosch az együttműködések révén a legfrissebb modern műszaki megoldások ismeretében végzi fejlesztéseit” – nyilatkozta dr. Ingo Ramesohl, a Robert Bosch Venture Capital cégvezetője.

Továbbfejlesztett válaszok a teljes körű geopolitikai és gazdasági kihívásokra

Az újonnan megnyitott finanszírozási alap segítheti az RBVC-t abban is, hogy technológiai válaszokat nyújtson a mindenre kiterjedő geopolitikai és gazdasági kihívásokra. „A kétévnyi koronavírus-járvány és az internacionális konfliktusok okán a chiphiány, az ellátási lánc zavarai mindenhol érzékelhetőek. Ennek köszönhetően keressük ezeken a területeken is azokat a technológiai irányokat, amelyek orvosolhatják a felmerülő problémákat” – emelte ki dr. Ingo Ramesohl, az RBVC vezetője.

Eredményes befektetések, kézzelfogható technológiai és kereskedelmi siker

Más kockázatitőke-befektető szervezetekhez hasonlóan az RBVC céljai közt is megjelenik, hogy a startupokat akár tőzsdére vigye. Sikeres példa erre a Xometry társaság közelmúltbeli nyilvános részvénykibocsátása. A társaság mesterséges intelligencia által támogatott piactere az specifikus igényekre szabott gyártást patronálja. Ugyancsak eredményes az IonQ nevű vállalkozás, amely az első tőzsdén jegyzett kvantum-számítástechnikával foglalatoskodó társaság. A portfólió része 2021 óta a Variantyx is. Ez a vállalat mesterséges intelligencia hozzájárulásával végez génteszteket rákkutatásokhoz, és például a stuttgarti Robert Bosch Kórházzal is együttműködik. Az elektromobilitásra való átállást elősegítendő az RBVC a BASIC Semiconductor startupba is invesztált, amely szilícium-karbid teljesítményelektronikai egységeket konstruál. A Motive (ezelőtt Keep Trucking) mindazonáltal egy, az Amerikai Egyesült Államokban flottamenedzsment-megoldásokat kínáló startup, amelyik lehetőséget nyújt a tehergépjárművek üzemeltetési költségeinek és fogyasztásának csökkentésében.

Magyarországon is aktív a Bosch a startupok világában

A Bosch itthon is sokat tesz a startupok és a startup kultúra támogatásáért, mert hisz abban, hogy nagyvállalatként túl kell lépnie az adott kereteken, és egy sokszereplős ökoszisztémát létrehozva startupokkal, egyetemekkel, akadémiai intézetekkel, kis- és középvállalkozásokkal, a kormányzattal összefogva lehet igazán modernizált. A magyarországi Bosch csoport így csatlakozott a Hungarian Startup University Programhoz (HSUP), amelynek célkitűzése a hazai egyetemisták megismertetése az újítás világával, a korszerű vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével – egy új, együttes képzési platformon át. A Bosch az általa ajánlott vagy támogatásra érdemesnek ítélt, a HSUP Programban szereplő témákhoz mentorokat, ipari szakértői konzultációs lehetőségeket nyújt. A startup-szemlélet elmélyítésében a cég saját berkeiben is aktív. A Bosch Budapesti Fejlesztési Centrum munkatársai segítséget kapnak ahhoz, hogy belső startupként validálják és valósítsák meg vállalkozásbeli ötleteiket, mindehhez vállalati környezetben olyan módszereket használva, mint a lean startup vagy a business model innovation. A 2022. szeptember 8-án átadásra kerülő, 90 ezer négyzetméteres autóelektronikai kutató-, fejlesztő- és tesztközpontja, a Bosch Budapest Innovációs Kampusz is meghatározó színtere lesz ezt követően a startupokkal való együttműködésnek.