Barátságos győzelmi ünnep magyar női vízilabda-válogatottnak

Barátságos győzelmi ünnep magyar női vízilabda-válogatottnak

Kanada nemzeti együttese felett aratott győzelemmel ünnepelte meg a magyar női vízilabda-válogatott kedden azt, hogy januárban Európa-bajnokságot nyert Belgrádban.

A barátságos mérkőzésen, amelyet a nemzeti ünnepen telt ház mellett rendeztek meg a margitszigeti Hajós uszodában, ugyanaz a 13 játékos kapott helyet Bíró Attila szövetségi kapitány együttesében, aki kiharcolta a riói olimpiai részvételt is érő kontinensbajnoki címet.

Eredmény: Magyarország-Kanada 18-14 (4-3, 6-1, 2-5, 6-5), a magyar góldobók: Keszthelyi, Bujka 5-5, Tóth, Takács, Czigány 2-2, Antal, Kisteleki 1-1.

A nyitónegyedben csaknem végig az észak-amerikaiak vezettek, de az összes alkalommal sikerült egyenlíteni. Első alkalommal a csapatkapitány Keszthelyi Rita révén, aki szabaddobásból, ezután emberelőnyben átlövésből volt eredményes (2-2), utána ugyanakkor a megúszó Tóth Ildikó jóvoltából (3-3). Az első szünet előtt közvetlenül Antal Dóra parádés csavargóllal alakította 4-3-ra az állást.

A második nyolc percet az Eb-aranyérmes gárda Keszthelyi precíz pattintott lövésével kezdte (5-3), Bujka Barbara bombájával és Czigány Dóra távoli terjedelmes lövésével folytatta (7-3). Bár a kanadaiak keményen védekeztek, ez is hatástalan berendezés volt a magyar csapattal szemben, amelyből Takács Orsolya a „világ végéről” is betalált (8-3). A nagyszünet előtt a vártnál is jobban játszó hazai együttesből még Keszthelyi vette be – büntetőből – a rivális kapuját (9-3), kanadai szépítést követően mindazonáltal Kisteleki Hanna célzott pontosan (10-4).

A harmadik játékrésznek a tetemes előny birtokában kevésbé energikusan vágtak neki a magyarok, a kanadaiak ki is használták a házigazdák visszafogottságát és feljöttek 10-7-re. A negyed centrumában végre Bujka balja villant, ezt követően egy újabb vendégtalálatra válaszul Keszthelyi zúdította jó helyre a labdát (12-8).

A befejező negyed 12-9-cel indult, ám mielőtt még szorosabbá vált volna az állás, Bujka belőtte a javára megítélt büntetőt (13-9). Az áprilisi, hollandiai olimpiai kvalifikációs tornára készülő kanadai csapat nem adta fel (13-10), de Bujka újabb, lenyűgöző centerezésével visszaállt a négygólos különbség, s ugyanez történt a másik center, Tóth lökete nyomán is (15-11). Már eldőlni látszott a mérkőzés, amikor váratlanul kétszer egymás után a rivális volt eredményes, Takács a legjobbkor lőtt rettentően pontosan, Bujka mindazonáltal biztossá tette a magyar sikert (17-13). Czigány pattintásos góljára a dudaszó pillanatában érkezett felelet, ezáltal 18-14 lett a vége.

A Hajós uszodát dugig megtöltő, csaknem 1000 főnyi nagyérdemű zajos tetszésnyilvánítással köszönte meg a kontinensbajnok együttes játékát, amely a szerbiai Eb-győzelem után első alkalommal pólózott hazai környezetben.

MTI Fotó: Kovács Tamás