Bach Bridges címmel rendeznek fesztivált a főváros Music Centerben

Bach Bridges címmel rendeznek fesztivált a főváros Music Centerben

Filmvetítés és hangversenyek várják a 2. Bach Bridges parádé látogatóit október 3. és 5. közt a főváros Music Centerben (BMC).

A nyitókoncert első része Finnország északi csücskéről, a Hiljaisuus Festivaaliról érkezik Budapestre. Az előadás akrobatikával társítja a régizenét és korunkbeli zenét, a cirkusz- és zeneművészek együtt találnak új kifejezésformákat. A második részben Miroslav Petkov trombitás és Dimitar Bodurov zongoraművész produkciójához a fővárosi Fesztiválzenekar és az Amszterdami Concertgebouw Zenekar elemei kapcsolódnak.

A Casablanca világhírű rendezője, Kertész Mihály ritkán érzékelhető műve az 1923-as Der Junge Medardus című némafilm, amely Bonaparte Napóleon történetét meséli el. A filmet öt évvel később a terjesztő kérésére hangsúlyosan átdolgozva, Gloire címmel mutatták be Franciaországban, mindent összevetve a Napóleon-ellenes film az eredeti szándékkal szemben a hadvezért dicsőítő eposszá alakulhatott keresztül. Didier Benetti zeneszerző új kísérőzenét komponált a némafilmhez, amely élő előadásban hangzik el a vetítésen. A Gloire a korzikai Sorru in Musica Fesztiválról érkezik a BMC Koncerttermébe október 4-én.

A Ladies Night című est a Dordrechti Bach Esemény és a Gran Canarián megszervezett Internacionális Bach Parádé segédkezésével alakult meg a Festivallinks keretében. Az estet Esther Alfonso da Costa spanyol énekesnő zárja Astor Piazzola dallamaival, de elhangzik Bach IV. Brandenburgi versenye és Lotta Wennakoski finn komponista művének ősbemutatója is. A Concertante című záróest programjában Bach és Vivaldi művei szólalnak meg, például az a-moll hegedűverseny és a g-moll kettősverseny gordonkára.

A BMC-ben második alkalommal rendezik meg a Bach Bridges fesztivált, amely a fővárosi Fesztiválzenekar és az az Amszterdami Concertgebouw Zenekar művészeinek, ezenfelül a Festivallinks együttes munkájának gyümölcse, Michael Gieler és Szabó Péter művészeti vezetésével. A Festivallinks célja, hogy modern művészi produkciókat mutasson be több európai zenei esemény részvételével. Az ilyen formában megszülető műsor 2018 és 2020 közt beutazza egész Európát.

mti