Az unió jóváhagyta a debreceni repülőtérnek szánt 3,8 millió eurós állami segédkezést

Az unió jóváhagyta a debreceni repülőtérnek szánt 3,8 millió eurós állami segédkezést

Az Európai Bizottság jóváhagyta a debreceni repülőtérnek szánt 3,8 millió eurós (csaknem 1,2 milliárd forint) állami pártfogást, miután úgy találta, hogy a repülőtér infrastrukturális fejlesztésére szánt hozzájárulás megfelel az uniós állami támogatásokat célzó szabályozásnak.

Az információ alapján mivel a projekt hozzájárul a régió fejlődéséhez és rendbe hozza a régió összeköttetését nélküle, hogy jogtalanul torzítaná az egységes piacot, a bizottság úgy döntött, hogy a fejlesztési projekt összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal, tetejébe azzal a 2014-es repülési iránymutatással, amely a repülőtereknek és a légitársaságoknak nyújtott állami támogatásról szól.

A reptér modernizálása több elemből áll. A repülésbiztonság növelése érdekében olyan műszert telepítenek, amely a repülőgépek rossz látási viszonyok közti landolását támogatja eredményesen, újjáépítik a biztonsági korlátokat, amellett egy új hidat építenek, amely a terminálokat köti ezt követően össze.

A Debrecen Airport legutóbbi információja alapján a schengeni kritériumoknak is hozzáillő repülőteret 2016-ban több mint 284 ezer utas kereste fel, az idén több mint 320 ezres utasforgalomra számítanak.

A repülőtéren landolt a WizzAir Debrecen-Moszkva járatának első repülőgépe. Az idén március 26-án indult Debrecenből az első Európán kívüli WizzAir járat heti két alkalommal Tel-Avivba, valamint újraindult Svédország harmadik legnagyobb városába, Malmöbe a légi járat. A WizzAir légitársaság a főszezonban heti tíz járatot közlekedtet Debrecen és London-Luton közt, heti hármat Eindhovenbe, és kétszer közlekednek hetente a repülők Debrecen és Milánó, Párizs, Tel-Aviv és Malmö közt.

A repülőtér másik stratégiai partnere, a Lufthansa heti három alkalommal közlekedtet menetrend szerinti járatokat a hajdú-bihari megyeszékhely és München közt. Májustól a nyár közepette rendszeres német beutazó charter járatok mellett nyári hónapokban a török riviérára, Korfura, Zakynthosra és Bulgáriába is biztosítottak járatokat Debrecenből.