Az ötven éves 2001: Űrodüsszeia című filmet ünnepli kiállítással az amerikai Űrkutatási Múzeum

Az ötven éves 2001: Űrodüsszeia című filmet ünnepli kiállítással az amerikai Űrkutatási Múzeum

Az amerikai Nemzeti Légi és Űrkutatási Múzeum kivételes kiállítással ünnepli Stanley Kubrick Arthur C. Clarke művéből forgatott 2001: Űrodüsszeiája bemutatásának 50. évfordulóját.

A The Barmecide Feast titulussal rendelkező installáció április 8-tól május 28-ig nézhető meg a Smithsonian űrmúzeumában. A The Barmecide Feast a film egyik színtere, egy steril, neoklasszicista berendezésű hotelszoba korrekt mása.

A speciális díszletet Simon Birch Hongkongban élő brit művész tervezte és építette meg Paul Kember KplusK Associates építészeti cégének segédkezésével. Kember két nagybátyja részt vett a film látványvilágának megrajzolásában, és az eredeti színtér részletes kidolgozásában.

A múzeum érdeklődői kis csoportokban léphetnek be egy rövid időre a helyreállított szobába, hogy átéljék a filmbeli jelenet szürreális élményét – olvasható a múzeum honlapján.

A 2001: Űrodüsszeia premierjét 1968. április 2-án szervezték össze a múzeum közelében található washingtoni Uptown Theaterben. Kubrick filmje az év legnagyobb kasszasikere lett, Oscar-díjjal jutalmazták látványeffektusait, és 1991-ben bekerült a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterébe.

A klasszikussá vált sci-fi regényt Clarke 1964. és 1968. közt Kubrick felkérésére írta, ebből született a film, amelyiknek forgatókönyvén Clarke mellett a direktor is dolgozott. A könyv ugyancsak 1968-ban jelent meg, pár hónappal a film bemutatása után. A film zenéjét Richard Strauss, ifjabb Johann Strauss és Ligeti György műveiből válogatva Kubrick állította össze.

2015-ben Clarke jó néhány kézirata, magnószalagja és perszonális tárgya került adományként a múzeumhoz, ezek közt volt a 2001: Űrodüsszeia egy korai vázlata is.

mti