Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, tanítási segédanyagok, mindemellett a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások folytán bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria célja, hogy alkotásait, kiállításait digitálisan is bejárhatóvá tegye, és olyan háttértudást biztosítson ezeken a weboldalakon, amely akár az iskolai nevelésben is hasznosulhat – közölte az intézmény sajtótájékoztatóján.

Mint arra a közlemény felidéz, immáron nagyjából kétszázezer virtuális látogatója volt a múzeum Magyar tájak című digitális tárlatának, amely a történelmi Magyarországot a nemzeti festészet legnagyobb mestereinek munkáin át szemlélteti. Az intézmények honlapjain megnézegethetők a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című modernizált bemutató és magyar barokk művészetet bemutató virtuális bemutató is.

Az egyik legismertebb magyar festmény, Szinyei Merse Pál Majális című alkotásának részletes bemutatása is megtalálható már a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria digitális múzeumában. Az intézmény honlapjáról elérhető aloldal az 1873-ban készült műalkotást szemlélteti, mindent összevetve otthonról is megismerhető a festmény minden részlete, ugyanakkor az alkotáshoz kapcsolódó digitális tartalom segédanyagként is felhasználható az általános és középiskolai tanítás esetén.

A érdeklődők több, a tanításban is hasznavehető tartalmat találnak az intézmények oldalain, mindent összevetve angol nyelvleckét, játékokat, kvízeket, múzeumpedagógiai feladatokat, de akár – a Dürer kora című tárlatot bemutató – élő tárlatvezetésekre is bejelentkezhetnek a kíváncsiskodók, amíg a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Facebook oldala naponta biztosít új tartalmakat.

A decemberre tervezett Múzeum+ estek sem maradnak el teljesen, december 10-én a Szépművészeti Múzeum oldalán Bronzino életéhez kapcsolódó előadások és tárlatvezetések lesznek megszemlélhetők, december 3-án ugyanakkor a Magyar Nemzeti Galéria ismerteti a Szinyei Merse Pál életművéhez kapcsolódó online programjait.

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum jellegzetes színházi programja, a Textúra is. Az eszinhaz.hu oldalon szemrevételezhető összművészeti előadássorozat keretében a képzőművészet, az irodalom, a színház és a zene találkozik ugyanabban a helyiségben és időben a Szépművészeti Múzeum falai közt. A múzeum mai írókat kért fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló alkotásához, melyeket Székely Kriszta direktor vitt színre a kiállítóterekben neves színművészek segédkezésével – figyelmeztet a közlemény.

mti