Az InSimu Patient orvosi alkalmazás sikere

Microsoft Imagine Cup – Az InSimu Patient orvosi alkalmazás sikere

35 csapat közt ért el harmadik helyezést a Microsoft Imagine Cup világversenyen a magyar csapat révén alkotott InSimu Patient alkalmazás a World Citizenship kategóriában. A fejlesztés forradalmi változást hozhat az orvosi diagnosztikában, nagyfokúan javítva a gyógyulás esélyét.

Megint büszkék lehetünk a magyar fejlesztőkre! Kiemelkedő eredményt ért el a Microsoft Imagine Cup fejlesztői világversenyen a magyar InSimu csapat, akik még MedCases néven nyerték meg a tavasszal szervezett helyi, ezt követően regionális döntőt. Fejlesztésüket, az InSimu Patient alkalmazást az amerikai versenyen a szakértők akadémiai szempontból is forradalminak nevezték, mivelhogy az elkövetkezendő időszakokban ezzel az alkalmazással kockázatmentesen és a jelenleginél sokkal jobb eredménnyel lehet tanítani az orvosi diagnosztikát, mindent összevetve javítva a betegek esélyét a helyes diagnózisra és a gyógyulásra. Az orvostanhallgatók és fiatal orvosok a virtuális valóságban, szimulált betegeken és a diagnosztikus módszerek teljes skálájának felhasználásával, emberéletek veszélyeztetése nélkül készülhetnek fel a jövőbeli klinikai hivatásukra.

Az alkalmazás lényege, hogy a felhasználó kap egy virtuális pácienst tünetekkel, hasonlóan a valós szituációkhoz. Az orvostanhallgatók és fiatal orvosok feladata, hogy eldöntsék, milyen vizsgálatra van szükség, mi a páciens baja. Nemcsak az számít, hogy milyen korrekt a diagnózis, hanem az is, hogy mennyi pénzt és időt igényel a kezelés.

Az InSimu a World Citizenship kategóriában indult, a döntőben 12 másik, roppant módon értékes alkalmazással versenyeztek. Példának okáért egy ecuadori fejlesztéssel, ami a látó és vak emberek kommunikációját támogatja, vagy egy kínai megoldással, amely a beszédkárosodások, példának okáért a dadogás kezelésében nyújt támogatást. De a versenytársak közt volt a tuniéziai „okos kéz”, amely egy műtét nélkül felhasználható protézis azoknak az embertársainknak, akik elvesztették egyik végtagjukat: érzékeli a beteg izommozgását és ez alapján mozog.

Az InSimu Patient orvosi alkalmazás sikere
35 csapat közt ért el harmadik helyezést a Microsoft Imagine Cup világversenyen a magyar csapat InSimu Patient alkalmazása a World Citizenship kategóriában.

Ebben a mezőnyben érte el az elsőrangú eredményt az InSimu, és kapta meg a harmadik díjat. A fejlesztői világversenyen minden kategóriában 35 csapat indult az összesen kétszázezer dollár összdíjazásért és a lehetőségért, hogy személyesen a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella mentorálja a csapatot a továbbiakban. A zsűriben komoly szakemberek mellett igazi hírességek is értékelték a csapatok áldozatos tevékenységét. Például John Boyega, a Star Wars: The Force Awakens sztárja, aki csodálatát fejezte ki a fiatal számítógépes szakemberek szenvedélyét látva. Dr. Jennifer Tang ugyanakkor az Imagine Cup a 2014-ben győztes Eyenaemia duójának tagja, aki napjainkban már a Forbes Magazine Asia 30 under 30 toplistájáról lehet ismerős, bizonyítva, hogy az Imagine Cup és a felkészülést segítő Imagine Cup Academy alatt milyen értékes tudásra és képességekre tudnak szert tenni a fiatalok.

„Eléggé örülök ennek a sikernek, mert PhD hallgatókként és kutatókként régóta gondolkodtunk olyan továbbfejlesztett lehetőségeken, amik segíthetik az egészségügyi dolgozók tevékenységét. Magam a rezidensképzés elején állva látom, hogy milyen nehéz feladat a diagnosztika oktatása és tanulása, és az Imagine Cup-on elért siker megerősít minket abban, hogy jó úton járunk” – mondta Dr. Tóth Gábor, a csapat tagja.

A planéta talán legkomolyabb, konkrétan fiataloknak és egyetemistáknak szóló technológiai versenyét megelőzően olyan több hetes felkészítő programot szervezett a Microsoft Magyarország a jelentkezőknek, amely gyakorlati és nélkülözhetetlen kommunikációs és vállalkozásbeli ismeretekkel támogatja a jó ötletet megvalósítóit. Az Imagine Cup Academy mindinkább nagy sláger, mert nemcsak a verseny alatt, hanem a mindennapi kereskedelmi életben felhasználható tudáshoz juttatja a ötletes fiatalokat. Erre ékes bizonyíték, hogy idén 43 csapat jelentkezett, és majdnem az összes ötödik jelentkező be is jutott a programba.

A magyar fejlesztők évről-évre csodás eredményeket érnek el az Imagine Cup megmérettetésein. Múlt évben a Mistory csapata az Imagine Cup világversenyén közönségdíjat hozott el, a városnéző túrákat saját sztori köré építő alkalmazásukra felfigyeltek a kereskedelmi és a turisztikai cégek is. A fiatalok már fizető ügyfelekkel dolgoznak közösen.

„Az InSimu példája is mutatja, hogy a mai informatikai környezetben a tehetség, tudás és kreativitás gyorsabban hozhat internacionális sikereket, legyen szó akár diákokról, akár fejlesztőcégekről. Évről évre a Microsoft Imagine Cup élvonalába jutnak a magyar csapatok, ami tehetségük megmutatása mellett a hazai gazdaság versenyképesebbé tételét is támogatja. Mi az esélyegyenlőségben hiszünk a Microsoftnál, ezért is tettük az összes fiatal részére elérhetővé a YouthSpark indítvány keretén belül azt a több mint 50 programot, amelyek támogatják őket készségeik, tudásuk fejlesztésében, hogy sikeresek legyenek a tanulmányaik alatt és a munkájukban hasonlóképpen” – mondta Kiszely László, a Microsoft Magyarország platform és fejlesztési evangelista vezetője.