Az idén Németh Emma és Farkas István lett Gelsey-díjazott

Báró Gelsey Vilmos Nagydíjjal Farkas István szerzetes, tanár a magyar köznevelésért végzett évtizedes munkáját

Báró Gelsey Vilmos Díjjal ismerték el Németh Emma szociális testvér, szerzetes, Báró Gelsey Vilmos Nagydíjjal Farkas István szerzetes, tanár a magyar köznevelésért végzett évtizedes munkáját. Az elismeréseket kedden – a névadó jelenlétében – Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora adta át a kitüntetetteknek.

Gelsey Vilmos – a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke és az UniCredit Bank AG vezető tanácsadója – tavaly, a Szeged-csanádi Egyházmegye a nevét viselő pedagógiai intézetének alapításakor hozott létre díjat a keresztény nevelés ügyéért elkötelezett, kiemelkedő munkát végző pedagógusok vagy oktatási intézményekben dolgozó gazdasági szakemberek elismerésére. A díjnak két fokozata van, melyből minden évben egyet-egyet osztanak ki. A kitüntetettek az oklevél és Kovács Jenő szobrászművész plakettje, kisplasztikája mellett egy-, illetve kétmillió forint pénzjutalmat is kapnak.

A Báró Gelsey Vilmos Díjjal kitüntetett Németh Emma szociális testvér, szerzetes közgazdász diplomáját Budapesten szerezte, majd ugyanitt doktorált 1985-ben. Jelenleg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának gazdasági főtanácsadója. Az 1990-es évek második felétől segíti az egyházak, szerzetesrendek, egyházi intézmények munkáját. A püspöki konferencia megbízásából számtalan jogszabálytervezet és köznevelést érintő tervezet véleményezését végezte. Szaktudását az egyház-finanszírozással kapcsolatos munkákban kamatoztatja, és részt vesz az egyházi szociális és köznevelési intézmények egyenlegrendezésével kapcsolatos kormányzati egyeztetéseken. Oktatói tevékenysége mellett szakértőként dolgozott a szentszéki-magyar vegyesbizottságban, az egyházi oktatás-finanszírozás rendszerének kimunkálásában.

Farkas István (Lupus atya) piarista szerzetes, matematika-, fizika-, technika- és hittanszakos tanár 1967-ben érettségizett a kecskeméti Piarista Gimnáziumban, és ugyanebben az évben lépett be a rendbe. 1976-ban pappá szentelték, majd három tanári diplomát szerzett. 1992-96 között a Katolikus Iskolák Főhatóságában a katolikus általános iskolák főigazgatójaként dolgozott. Több gimnáziumban tanított, 2002-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója, jelenleg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szakmódszertan tanára, és a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karán egyetemi lelkész.

1990-től részt vett a közoktatási törvény megfogalmazásában, és a Nemzeti alaptanterv kidolgozásában. 1993-1994-ben kidolgozta a katolikus kerettantervet, melyet jelenleg mintegy félezer iskola használ. Farkas István jelenleg is a Miniszterelnökség oktatáspolitikai tanácsadója, a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának alelnöke.

MTI, Fotó: Kelemen Zoltán Gergely