Az év második felében indulhat a termelés a miskolci akkumulátorgyárban

Az év második felében indulhat a termelés a miskolci akkumulátorgyárban

Várhatóan az év második felében kezdődik meg a termelés az akkuk gyártására szakosodott japán GS Yuasa vállalat miskolci gyárában; a település déli ipari parkjában megépült, több mint nyolcezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot a japán társaság képviselői mutatták be a település vezetésének.

A beruházás csaknem 9 milliárd forintba kerül, ezt a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással támogatja, az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat ezután.

Pfliegler Péter alpolgármester az újságíróknak azt mondta: a zöld és smart, azaz okos beruházások sorába jól illeszkedik a japán vállalat miskolci befektetése. Egyrészt azért mert a déli ipari parkban a geotermikus energiát használják fűtésre, másrészt azért, mert az itt készülő lítiumos akkumulátorokat a legújabb elektromos és hibrid meghajtású személyautókba szerelik ezt követően be.

Az üzem Miskolcról és környékéről kezdetben 51 embert foglalkoztat ezután, ez a későbbikben akár biztos, hogy meg duplázódhat, és egy újabb csarnok is épülhet a most elkészült mellé – tette hozzá.

Takamura Hiroshi, a GS Yuasa Magyarország Kft. ügyvezetője többek között azt mondta el, hogy Japánon kívül csak Miskolcon készül ilyen akku, és azért választották a beruházás helyszínéül a borsodi települést, mert jól rendezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni mesterek. A társaság szoros együttműködést tervez a Miskolci Egyetemmel és a helyi iskolákkal, hogy a lehető legtöbb tehetséges és jól kvalifikált dolgozóval tudják bővíteni a csapatukat. Közölte, hogy a tömeggyártás már júliusban elkezdődik, év végére mindazonáltal a szállítás is elindulhat a Föld minden tájára.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket illetve egyéb elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult vállalkozásbeli évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A kiotói székhelyű vállalat magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű kft. -t 2017. október 30-án jegyezték be.

Az akkumulátorgyár alapkövét 2018 márciusában helyezték el, akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarországon 170 japán társaság csaknem 25 ezer embert alkalmaz, Európán kívül Japánból érkezik a harmadik legtöbb beruházás Magyarországra.

A tárcavezető az alapkőletételkor hangoztatta azt is, hogy a japán társaság beruházásáért Csehország és Németország is versenyzett. Kifejtette, hogy Miskolcon olyan új, modernizált technológiával készülő akkumulátorokat készítenek ezután, amelyek biztosítják, hogy a korszerű digitális autóipari korszakban is meghatározó szereplő legyen Magyarország. A Miskolcon gyártandó termékeket nagyrészt külföldön forgalmazzák ezután, Európa legnagyobb és legerősebb autógyártóinak.

mti, fotó: Vajda János