Az EU újabb 278 millió eurót fordít szlovákiai autópálya-építésre

Az EU újabb 278 millió eurót fordít szlovákiai autópálya-építésre

Csaknem 278 millió eurót (azaz 91 milliárd forintot) fordít az Európai Unió kohéziós forrásokból a szlovákiai D1-es autópálya Eperjes (Presov) körüli, délnyugati elkerülő részének építésére – jelentették be Brüsszelben.

Az Európai Bizottság információja alapján az országot átszelő, többek között Pozsonyt (Bratislavát), Zsolnát (Zilinát), Poprádot (Popradot), Eperjest, emellett Kassát (Kosicét) és Nagymihályt (Michalovcét) érintő autópálya egész átadása lényegesen javítani fogja a keleti-nyugati összeköttetést.

Mint írták, a beruházás gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a közlekedést Eperjes környékén, egyúttal mindazonáltal mérsékli a forgalmat a lakóövezetekben.

Maros Sefcovic, a brüsszeli testület szlovák alelnöke rámutatott, hogy Eperjes lakosai profitálni fognak a más gazdasági központokkal és a szomszédos országokkal való jobb összeköttetésből, a projekt rendbe hozza ezt követően az életkörülményeket, emellettés támogatja a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést.

Az Európai Unió csaknem 3,5 milliárd eurót (nagyjából 1140 milliárd forintot) fordít a szlovákiai közlekedési és energetikai hálózatok fejlesztésére a 2014-2020-as költségvetési ciklusban.

mti