Az érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci tudósok

Az érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci tudósok

Az érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci tudósok, annak térbeli helyzetét is érzékelhetik a páciensek.

A Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói alapján sikerük a robotika tízéves kutatásának eredménye. Tanulmányukat a Science Robotics című szaklapban mutatták be.

A svájci szakértők a Pisai Egyetem és a római Gemelli Egyetemi Kórház kutatóival összefogva fejlesztettek ki egy újgenerációs műkezet.

„Biztosítja az amputált kezű páciensek részére, hogy visszaszerezzék a természeteshez felettébb hasonló, kifinomult tapintás érzését” – olvasható az EPFL közleményében.

„A kutatóknak sikerült reprodukálniuk a propriocepció érzetét, vagyis az agynak azon képességét, hogy rögtön és precízen észlelje a végtagok helyzetét a mozgás közben és után, még sötétben, vagy csukott szemmel is” – írja az egyetem.

A korszerű műszerrel a páciensek kinyúlhatnak egy asztalon álló tárgyért és megállapíthatják állagát, formáját, helyzetét és méretét nélküle, hogy megnéznék.

A protézist sikeresen tesztelték több páciensen. Feladatát a végtagcsonk idegeinek stimulálásával végzi el. Az idegek valós idejű szenzoros visszacsatolást küldenek a pácienseknek, majdnem ugyanúgy, valamint az emberi végtag teszi.

„Eredményeink tanúsítják, hogy az amputált személyek eredményesen képesek feldolgozni a taktilis és helyzeti információkat, melyek idegi stimuláció révén egyszerre érkeznek” – fejtette ki Edoardo D’Anna, az EPFL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Az EPFL közlése alapján más európai kutatóközpontok is részt vettek a fejlesztésben, köztük az olaszországi Cagliari Egyetem, a franciaországi Montpellier-i Egyetem és a németországi Freiburgi Egyetem.

mti