Az égből nyomoznak az űrdetektívek

Az égből nyomoznak az űrdetektívek

Műholdképek elemzésével leplezi le a titkokat a világ első űrdetektív ügynöksége.

A brit Air and Space Evidence vállalatot Raymond Harris és Raymond Purdy, a University College London munkatársai alapították. Harris műholdképekkel foglalkozó specialista, Purdy pedig a légtérrel és a világűrrel kapcsolatos esetekre szakosodott jogász – írja a New Scientist.

A bizonyíték: a műholdkép

A vállalkozás arra specializálódott, hogy műholdas felvételeket használjanak fel ügyfeleik vitás eseteiben bizonyítékként. A tudományos lapnak elmondták, hogy az a céljuk, hogy a műholdképeken összegyűjtött információkat a magánemberek is felhasználhassák olyan hétköznapi ügyekben, mint a telekhatárokkal kapcsolatos viták, az autólopás vagy a biztosítási csalások.

Az égből nyomoznak az űrdetektívek
Budapest belvárosának műholdkép részlete

Az alapítók szerint ilyen esetekre nem alkalmas a Google Föld, mert a megfelelő időben és megfelelő helyről készült műholdas képeket hatalmas adatbázisokból kell felkutatni, amellyel egy átlagember nem boldogul. Ráadásul csak az olyan felvételek használhatók fel bizonyítékként, amelyek igazolhatóan egy megadott időpontban készültek, a felvételek eredetisége pedig nem vonható kétségbe.

Szükség van az űrdetektívekre

A New Scientistnek egy brit ügyvéd elmondta, hogy napjainkban rendkívül nehéz felkutatni egy adott időben készült felvételt egy helyszínről, így az új vállalkozás szolgáltatásai mindenképpen hasznosak lesznek.

A nyilatkozó jogásznak korábban egy gyilkossági esethez kellett volna képeket találni egy területről egy adott nap adott órájában, de ez végül lehetetlennek bizonyult. A másik két perben egy híd és egy bánya építésének alakulását akarták így bizonyítani, ugyancsak sikertelenül.

(forrás: origo.hu)