Az aszály mérésére és előrejelzésére dolgoztak ki eljárást az SZTE kutatói

Az aszály mérésére és előrejelzésére dolgoztak ki eljárást az SZTE kutatói

Az aszály mérésére és előrejelzésére dolgoztak ki országosan használt eljárást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék kutatói – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján az aszály mértékének számszerűsítése nem hagyományos feladat, mivel a jelenség kialakulásában a csapadékmennyiség mellett legalább ilyen kardinális a hőmérséklet változása és a megelőző időszak csapadék- és hőmérsékleti viszonyai. Legalább ilyen komoly kihívás az aszály előrejelzése: megbízható csapadék-előrejelzés mindössze 10-14 napra adható. Az aktuális aszály mértékéből és a kiszámítható csapadékmennyiségből csak valószínűsíthető a vízhiány alakulása.

Az aktuális aszály két legnélkülözhetetlenebb – a megelőző időszak csapadék- és hőmérsékleti viszonyai által meghatározott – jellemzője a talajnedvesség és a növényzet állapota, melyek alkalmasak a folyamat némely fokú előrejelzésére is. Az SZTE kutatói immáron nagyjából tíz éve végeznek az aszály előrejelzését segítő – műholdas távérzékelésen alapuló – vegetáció- és talajnedvesség-méréseket.

A talaj felső rétegében található nedvességtartalom nagy régióban legjobban radarjelet használó műholdakkal mérhető. Ezelőtt ezek csak jelentősen alacsony – több kilométeres – felbontással tudták érzékelni a talajnedvességet, de a közelmúltban új adatok és módszerek váltak elérhetővé, amelyekkel a felső rétegben található vízmennyiség 100×100 méteres részletességgel, több száz négyzetkilométeres szféraban megbecsülhető.

A növényzet megfigyelése a érzékelhető, a közeli infravörös és a termál infravörös hullámhosszban gyűjtött adatokkal történik két-háromnapos gyakorisággal. Ha némely területeken a növények fejlődése más területekhez vagy a hosszú távú megfigyelésekhez képest a várhatónál gyengébb, az a vízhiány jele lehet. A szegedi szakemberek műholdak segédkezésével akár 10×10 méteres térbeli felbontással, hetente legalább kétszer, az egész országra kiterjedően tudják megfigyelni a vegetáció változását.

A talajnedvesség meghatározásának közvetlen módja a pontszerű földi mérés. A tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a meteorológiai monitoringállomások hat különféle mélységben végzett talajnedvesség-méréssel kiegészített adataiból kiszámolható a vízhiány. Ez az adat csodásan alkalmas arra, hogy már a vegetációs időszak elején, tavasszal előre jelezze a nyári aszály valószínűségét.

Tavasszal a talaj felső 70-80 centiméteres rétegének – a megelőző őszi-téli időszak súlyos csapadékhiányára visszavezethető – szárazsága komoly aszály kialakulását vetítheti előre. Ezáltal amennyiben az átlagosnál nem csapadékosabb a tavasz és a nyárelő, komoly mezőgazdasági károk alakulhatnak ki, ahogyan idén is.

Az SZTE kutatói az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársaival új, napi bontású aszályindexet dolgoztak ki, amely az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer (https://aszalymonitoring. vizugy.hu/) bázisát képezi. Országszerte immáron nagyjából 110 állomáson gyűjtik a meteorológiai és talajnedvesség adatokat, melyek feldolgozása segítséget nyújt a nyári öntözésre való felkészüléshez.

mti