Az Amazonas őslakosai ötezer éve élnek a környezetük megváltoztatása nélkül

Az Amazonas őslakosai ötezer éve élnek a környezetük megváltoztatása nélkül

Az Amazonas őslakosai ötezer éve élnek a környezetük megváltoztatása nélkül – állapította meg egy új kutatás, mely alapján az itt élők „nem okoztak kimutatható fajpusztulást illetve egyéb zavarokat”.

A szakértők Peruban a talaj rétegeit vizsgálták az emberi tapasztalatok mikroszkopikus, fosszilis nyomai után kutatva. Az amerikai akadémiai akadémia lapjában (PNAS) közölt eredményeik alapján az erdőket a történelem előtti korban „nem vágták ki, nem művelték meg, vagy változtatták meg más módon”.

A kutatást vezető Dolores Piperno, a panamai Balboában található Smithsonian Trópusi Kutatóinézet munkatársa és kollégái alapján a bizonyítékok segíthetnek a korszerű természetvédelemben, mert megmutatják, hogyan élhetnek az emberek az Amazonas-vidéken úgy, hogy megőrzik hihetetlenül gazdag biodiverzitását.

A korszerű felfedezések információt szolgáltattak ahhoz a most is tartó vitához, mely arról szól, hogy az amazóniai őslakosok milyen mértékben alakították ezt a óriási, változatos vidéket – írja a BBC hírportálja.

Egyes szakértők alapján a területet aktívan, intenzíven alakították az itt élők, mielőtt az európai ember elért hozzánk is Dél-Amerikába. Némely vizsgálatok alapján az esőerdőben pillanatnyilag élő fafajokat is a prehisztorikus ember ültette.

Piperno és munkatásai botanikai-régészeti feltárást végeztek, elemezték a talajrétegeket, hogy képet kapjanak az esőerdő történelméről. Peru északkeleti részének településektől távol eső részén három helyszínen vizsgálták a talajt.

Mindhárom táj úgynevezett interfluviális zóna, vagyis legalább egykilométeres távolságban van bármilyen folyómedertől vagy árterülettől. Az ilyen erdők alkotják az Amazonas szárazföldi régiójának 90 százalékát, így tanulmányozásuk kulcsfontosságú az őslakosok hatásának vizsgálatához.

Az összes üledékrétegben mikroszkopikus növényi kövületeket, úgynevezett fitolitokat kerestek. Ezek apró jelzései annak, mi növekedett az erdőben több ezer éve.

„Rettentően kevés nyomát találtuk az emberi hatásnak az elmúlt 5000 évben” – mondta Piperno.

A szakértők kiemelték az őslakosok tudásának értékét, mely nagy segítség lehet az Amazonas biodiverzitásának megőrzésében. Segíthetnek példaként az újratelepítés és helyreállítás szempontjából legjobb fajok kiválasztásában.

mti