Ausztriában is létesül madártani kutatóállomás

Ausztriában is létesül madártani kutatóállomás

A tervezett obszervatóriumban 2016-ban kezdődik meg a madártani munka.

Költöző madarakat megfigyelő obszervatóriumot tervez Ausztria, utolsóként az Európai Unióban – közölte a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem és a Bécsi Egyetem ornitológusa, a projekt vezetője.

A madártani munka 2016-ban kezdődik, amikor elkészülnek a szükséges adatbázisok és szerverek. Történelmileg úgy alakult, hogy eddig a németországi Radolfzell obszervatóriumát használták az ausztriai madarak nyomon követésére, az Európai Unió azonban azt kérte, minden tagállam maga figyelje meg a madarak mozgását és migrációját – mondta el Leonida Fusani.

Ausztriában is létesül madártani kutatóállomás
Vonuló vadludak

Az ausztriai madárvárta nemcsak a madarak gyűrűzésére és követésére szolgál, hanem a velük foglalkozó tudósok, amatőrök és hatóságok kapcsolattartási pontja is lesz. “Nem mintha az osztrák ornitológusok eddig nem lettek volna aktívak, az új létesítmény azonban összehangolhatja a munkájukat” – állapította meg Leonida Fusani.

A Birdlife Austria képviselője, Gabor Wichmann szerint régóta szükség lett volna már a madártani kutatóállomásra, mert a madárvándorlást az országban nem tanulmányozzák, holott az alpesi régiók igen izgalmas terepei lehetnének ilyen kutatásoknak.

A tudományos, kutatási és gazdasági minisztérium finanszírozza a madárvárta építését, a központ Bécsben, a Konrad Lorenz Összehasonlító Magatartástudományi Intézetben lesz, egy állomást az alsó-ausztriai Grafenwörthben nyitnak.

(forrás: hirado.hu)