Augusztusban rendezik a Bujtor István Filmfesztivált

Augusztusban rendezik a Bujtor István Filmfesztivált

Augusztus 19. és 22. közt Balatonszemesen rendezik a XII. Bujtor István Filmfesztivált, amelyiknek versenyprogramjában 110 film megjelenik.

Az előzsűri által versenybe engedett alkotások közt 35 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 25 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 3 animációs alkotás és 47 versfilm megjelenik – közölték a szervezők.

A játékfilmek közt van Aracsi Norbert Elfelejtett nemzedék című alkotása, Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című idili nyomozása, Pataki András Sári-gyöp és Százados Miklós kísérleti filmje.

A dokumentumfilmek közt érzékelhető Poroszka Magyar Zsolt Méhlegelők című ismeretterjesztő filmje, Bárány Krisztián és Takó Sándor Erdély – Ég és föld közt című alkotása. A versfilmek közt a nagy hagyományos költők alkotásainak feldolgozása megjelenik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem több versfilmmel is nevezett.

A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 22-én nyújtják át. Külön is díjazzák ezután a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést.

A rendezvény védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre, fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága.

A parádé programjait koncertek, utcaszínház, ételkóstoló, emlékkiállítás, veteránautós találkozó és retro utcabál is színesíti. A kertmoziban esténként a nagy Bujtor-klasszikusokat – A Pogány Madonna, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Csak semmi pánik – vetítik, a Bujtor István-emlékkiállítás többek között Kardos doktor rendőrszobáját, egykori filmes mementókat, kellékeket, relikviákat, hajós ereklyéket, filmes kulisszafotókat, plakátokat ismertet részleteiben.

A családi programok közt olyan színházi előadások is megjelennek, mint a Padlás című musical és a Lúdas Matyi, filmzenei és operett-musical slágerek szólalnak meg a Pécsi Nemzeti Színház művészei előadásában, fellép mások mellett Takács Nikolas, Huzella Péter és Gerendás Péter.

mti