Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében

A magyarországi Bosch csoport segítségével és partnerségével az ELTE Informatikai Karán átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részvételével. Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszék korszerű innovációs tevékenységével még kézzelfoghatóbbá teszi a hazai felsőoktatás és az ipari kutatás-fejlesztés stratégiai kapcsolatát. „Meggyőződésünk, hogy a leginnovatívabb internacionális vállalkozások és a felsőoktatás együttműködése Magyarország részére kiemelten lényeges, merthogy mindent összevetve egyre magasabb hozzáadott értékkel lehetünk jelen a gazdasági értékláncban, és az állam munkahelymegtartó képessége is hangsúlyosan növekedhet a befektetésekért folyó teljes körű versenyben” – emelte ki a megnyitón Dr. Szászi István a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

Páratlan innovációs ökoszisztéma a Boschtól

Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszék létrehozása a Bosch csoport és az ELTE stratégiájának része. A társaság kardinális partnerként tekint a hazai egyetemekre nemcsak a mérnök- és informatikusképzés, hanem az együttes kutatás-fejlesztés területén is. Magyarország egyik hatalmas munkaadójaként a hazai Bosch csoport az előző években országosan több egyetemmel is szoros, hosszú távú szakmai partnerséget formált ki. A Bosch egyetemi együttműködéseinek keretében a hazai egyetemek közvetlenül is bekapcsolódhatnak az ipari fejlesztés internacionális folyamataiba, ezáltal az akadémiai szektor még aktívabban vehet részt a jövő technológiájának formálásában.

Az ELTE Informatikai Karán az fejlesztés és az alkalmazásközpontú szemléletmód eddig is szervesen épült be kiemelkedő alapkutatásba és vált annak fő katalizátorává. Ez szilárd szakmai alapot nyújt az innovációban érdekelt, tudásintenzív cégek, mindent összevetve a Bosch csoport részére, növelve a sebesen változó technológiai környezetben a kereskedelmi versenyképességet.

„Az egyetemek modernizációja napjaink egyik kulcskérdése, nagy múltú tudományegyetemi karként különösen lényeges küldetésünknek és felelősségünknek tartjuk a társadalmi és gazdasági értékteremtést, a 3. generációs kutatóegyetemi modell keretében. Karunk ebben a keretben internacionális színtéren is elismert innovációs eredményeket mutat fel. Nagy hagyományokra visszatekintő mesterséges intelligencia kutatásaink, a Föld 500 legjobbja közé rangsorolt informatikusképzésünk, a Bosch csoporttal folytatott K+F+I együttműködéseink teremtették meg az alapot ahhoz, hogy felavathassuk az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéket” – közölte Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja köszöntőbeszédében.

Korszerű kutatóbázis és tudásközpont

A Bosch itthon és nemzetközileg is komplex egyetemi együttműködéseket, innovációs ökoszisztémát épít, amely kölcsönös előnyöket hordoz az egyetemi partnerek és a cég részére éppúgy. A Bosch és az ELTE együttműködésében az egyetemi hallgatók gyakorlati szempontból még relevánsabb, még versenyképesebb tudást, innovációs-üzletfejlesztési ismereteket szerezhetnek, míg a Bosch kutatás-fejlesztési munkája is jó néhány értékes eredménnyel gazdagszik, az ELTE mesterséges intelligencia képzési programjai mindazonáltal igazodnak a változó ipari igényekhez.

A Bosch büszke rá, hogy a cég aktív szerepvállalásával nyílt meg Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszéke az ELTE-n. Olyan tudásbázis és kutatóközpont jött mindent összevetve létre, amelyből a hazai felsőoktatás egésze profitál, és a résztvevők egyesült erővel alakíthatják a tudomány és az ipar együttes jövőjét.

Az önvezető autóktól az ipari robotokig

Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéken gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programok valósulnak meg, többek között az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás vagy az emberi agyműködést leképező neurális hálók területén. A Bosch és az ELTE egyik legizgalmasabb együttes kutatási kiterjedése a Level 4 és 5 szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már maradéktalanul, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását.

Korszerű egyetemi tér a Bosch filozófiája mentén

A Bosch nemcsak az ipari hátteret és tudást biztosítja a korszerű tanszék részére, hanem annak fizikai megvalósításában is segítséget nyújtott. Mindent összevetve a lágymányosi Duna-parton a hazai felsőoktatásban példa nélküli, korszerű kutatási környezet, új típusú egyetemi tér alakult meg, összhangban a Bosch „New Way of Working” megközelítésével. A korszerűsödött, 400 négyzetméteres tanszéken tantermeket, rugalmasan hasznosítható kutatói munkaállomásokat, kollaborációs teret, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is megalkottak. A Bosch térszervezési elvei mentén megálmodott új tanszéki színtér megvalósításának legszámottevőbb szempontja az volt, hogy a legtöbb szerepkör egy helyen és kényelmesen elérhető legyen, amellett segítse az együttműködést, az együttes gondolkodást a hallgatók, tanítók, egyetemi és ipari kutatás-fejlesztési mesterek közt.