Átadták az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díjakat

Átadták az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díjakat

Terjedelmes Mari, a Nemzeti Színház, Szabó Márta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Gazsó György, a Radnóti Miklós Színház és Serf Egyed, a kaposvári Csiky Gergely színház művésze kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Az Ivánka Csaba-díjat Tekintélyes Zoltán, a Domján Edit-díjat ugyanakkor Märcz Fruzsina kaphatta meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban szervezett ünnepségen.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen az Aase-díjról szólva nyomatékosította, hogy a rendkívüli teljesítmények és tehetségek részére adható, konkrétan szakmai díjról van szó, amely a hozzáértő pályatársak döntését és elismerését közvetíti.

„A színpadon az felejthetetlen pillanatok megformálásához terjedelmes tehetségekre, színes egyéniségekre, eszményi színészekre van szükség, mint a mai díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egy pillanatba sűríteni, egy jelenetben egy egész élettörténetet elmondani” – mondta a helyettes államtitkár.

Kiemelte: megszokott dolog, hogy a főszereplő kap terjedelmes hangsúlyt, mindazonáltal az epizódszereplők sokszor hatásosabban, érzékletesebben és közérthetőbben közvetítik egy mű mondanivalóját és hangulatát. „Bár a színházi emlékezet főleg a főszereplőket őrzi meg, semmilyen előadás nem működne epizodisták nélkül” – nyomatékosította.

Az Aase-díjat, amit évente két nőnek és két férfinak ítélnek oda, Gobbi Hilda alapította végakaratában az „feledhetetlen percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói részére. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról kapta a nevét, mert bár maga a funkció rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Mint Krucsainé Herter Anikó emlékezett, Gobbi Hilda a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta tekintélyes sikerrel a szerepet.

Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelyiknek tagja Udvaros Dorottya, Ráckevei Anna, Egri Márta, Gáspár Tibor és Márton András színművész. Udvaros Dorottya a díjazottakat méltatva kiemelte, hogy a kuratórium egyetértésben szavazott a művészekre.

Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) igazgatója felidézte azt, hogy karácsony előtt már szokásokhoz híven nyújtják át a három szakmai elismerést, az Aase-díj mellett az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díjakat.

A Domján Edit Alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére valósította meg a díjat, amit ezúttal Märcz Fruzsina, a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja kapta meg. Odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium, amelyiknek tagja Takács Kati (elnök), Dunai Tamás, Tekintélyes Imre érsebész, Keszég László, Szakonyi Károly, Urbán Balázs és Vajda Márta.

Az Ivánka Csaba (1948-1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhalálozott Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat, amit idén Terjedelmes Zoltán színművész, a modern Színház tagja kapott, egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben.

Az Ivánka Csaba-díj kuratóriumának képviseletében Papp Zoltán, Kubik Anna színművész és Bartos Zsóka művészeti referens, a Magyar Színházi Társaság képviseletében Keszég László elnök és Vajda Márta ügyvezető titkár volt ott az ünnepségen.