Átadták a Pécsi Tudományegyetem új fogászati képzési központját

Átadták a Pécsi Tudományegyetem új fogászati képzési központját

Átadták a Pécsi Tudományegyetem új, 2,7 milliárd forintból létrehozott fogászati nevelési központját a baranyai megyeszékhelyen.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: a fejlesztés megoldja a pécsi fogászati elméleti képzés és gyakorlati képzés problémáit azzal, hogy a center egy „amortizálódó épületből új, korszerű, minden tanítási, kutatási feltételt biztosító létesítménybe költözhet”.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a modern épületben évi 46 ezer beteg ellátása történik ezt követően meg több mint hatvan munkaállomáson.

Kásler Miklós idézte fel: az egyetem ezelőtt több, nem képzési célra épült létesítményt volt kénytelen használni, mindent összevetve volt ez a fogorvosképzés tekintetében is.

Bódis József orvosprofesszor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta, a fejlesztéssel és az egyetemi modellváltás biztosította lehetőségekkel a pécsi fogorvosképzés nagy jövő előtt áll.

Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlési küldötte és kormánypárti képviselőjelöltje egyetemtörténeti pillanatnak nevezte az átadást, és kiemelte: a modern fogászati képzési center a pécsi fogorvosképzés elmúlt ötven évének legnagyobb fejlesztése.

Kővári János, a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, a Fidesz-KDNP Baranya 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte: a fejlesztés jól illeszkedik az elmúlt tizenkét év pécsi egészségügyi beruházásai közé.

2010 óta csaknem 100 milliárd forintból valósultak meg Pécsen egészségügyi fejlesztések – tette hozzá.

Miseta Attila, a PTE rektora felhívta a figyelmet arra, hogy a korszerű létesítmény egy sokáig használaton kívüli telken valósult meg a pécsi orvoskar közvetlen szomszédságában.

Nagy Ákos Károly, a PTE Klinikai Center Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója közölte: a korábbi 42 munkaállomáson folyó ellátás a korszerű épületben már 61 új széken valósulhat meg, sőt a kialakított épületgépészeti kapacitás akár 70 egységkészülék üzemeltetését is képes biztosítani. A PTE sajtóanyaga alapján az ötszintes, csaknem háromezer négyzetméteres hasznos alapterületű, új tanítási intézmény az Kapacitás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg 2,7 milliárd forintból.

A létesítmény megépítését indokolta, hogy a klinika által ezelőtt használt, korszerűtlen ingatlant 100-120 fő képzésére méretezték a pécsi fogorvosképzés hetvenes évekbeli indulásakor, onnantól ellenben a hallgatói létszám megötszöröződött, a képzési portfólió bővült és nemzetközivé vált. A 2022 nyarától egész kapacitással üzemelő, jól megközelíthető új épületben éves szinten csaknem 46 ezer beteget gyógyítanak és több mint hatszáz hallgatót oktatnak ezután.

mti, fotó: Varga György