Átadták a Nyíregyházi Állatpark ökológiai tanösvényét

Átadták a Nyíregyházi Állatpark ökológiai tanösvényét

Elkészült a nyíregyházi Sóstói-erdőn keresztülvezető erdei sétány és ennek folytatásaként a Nyíregyházi Állatpark új, négy kilométer hosszú ökológiai tanösvénye. A több mint 298 millió forint értékű beruházást a nyírségi megyeszékhelyen osztották ki.

Az állatparki fejlesztési részről szólva Gajdos László igazgató kijelentette, az ökológiai sétaút része a parkban zajló csaknem hétmilliárd forint értékű fejlesztésnek, amely megközelítően két év múlva fejeződik be a jégkorszakot bemutató látványosság átadásával.

A városlakók az erdő település felőli részén található Ózoon Hoteltől indulva végigsétálhatnak egy három kilométer hosszú erdei sétaúton, amelyen megismerkedhetnek a Sóstói-erdő flórájával és faunájával. A sétaút kapcsolódik az állatkert déli kerítésénél – ugyancsak a beruházás keretében – megépült új bejárathoz, ezen belépve sétálhatnak végig a parkban kiépített négy kilométeres ökológiai tanösvényen a érdeklődők.

A Területi Operatív Programban elnyert, vissza nem térítendő támogatásból többek közt megújultak a park útjai és járdái, az ezek mentén elhelyezett, csaknem negyven tájékoztató tábla ugyanakkor az ökológiáról ad érdekes és hasznos információkat a látogatóknak – jegyezte meg Gajdos László.

Az átadáson Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere azt mondta el, hogy a park új bejárata megkönnyíti a belépést a látványosságba, amit minden évben már félmillió vendég keres fel. A belépési pontnál a könnyebb bejutás érdekében jegypénztárat, kerékpártárolót és vizesblokkot alakítottak ki.

A beruházással tulajdonképpen gyalogosan összekapcsolódik a település és az állatpark, kerékpárral ugyanakkor a Sóstói-erdő sétaútján is el lehet jutni a sóstógyógyfürdői látványosságba – tette hozzá a városvezető.

mti, fotó: Balázs Attila