Átadták a Kaposvár Arénát

Átadták a Kaposvár Arénát

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai és parlamenti államtitkára a 6 milliárd forintból épült, akár 4 ezer ember befogadására is alkalmas létesítmény avatásakor nyomatékosította: a vidéket sorvadni hagyó korábbi szocialista-liberális kormányokkal szemben a mai magyar kormány a vidékben látja Magyarország erejét, ezt 2015-től a Korszerű települések program, 2019-tő a Magyar falu program is tanúsítja.

A Korszerű települések program 3800 milliárd forint fejlesztési forrást jelent több mint 260, köztük 11, a kaposváriak javát szolgáló projekt megvalósítására – tette hozzá.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), a somogyi megyeszékhely polgármestere arról szólt, hogy Kaposvár évekkel ezelőtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy európai mércével mérve is még élhetőbb településsé válik, de voltak, akik csak legyintettek, hogy a tervek az asztalfiókban maradnak, az álmok álmok maradnak.

Ezzel szemben a település néhai polgármesteréről elnevezett és a Korszerű települések program helyi forrásait is magába foglaló Németh István-programmal az évszázad beruházásegyüttese kezdődött meg a településben, ennek első állomása a Kaposvár Aréna átadása – közölte.

A politikus történelmi pillanatnak nevezte a találkozót, melyet azzal indokolt, hogy Magyarország átfogó megújításának éppen az aréna az egyik szimbóluma, amely a közösségnek, a sportnak, a kultúrának, a jövőnek, gyermekeinknek, unokáinknak épült.

Szita Károly az átadás előtt álló versenyuszodára, busztelephelyre, közlekedési központra és a Csiky Gergely Színház felújítására utalva megjegyezte: a következő hónapokban „csodáknak lehetünk tanúi” Kaposváron.

A Kaposvár Aréna 2 év alatt jött létre az Arany János utcai régi sportcsarnok melletti egykori téglagyári szektorban, korszerű körülményeket biztosítva a kosár- és a röplabdázók edzéseihez, mérkőzéseihez, azonfelül kulturális rendezvényekhez.

A kavics alakú, kívülről a „pusztakezes” rongálások ellen karcolásmentes lemezzel borított építmény legnagyobb újdonsága a sokoldalú kialakítás: a motorosan mozgatható mobillelátóknak hála akár a egész, 2 ezer négyzetméteres küzdőtér is hasznosítható, amelyen ezáltal ugyanabban az időben több csapat edzhet.

A korszerű sportcsarnok építésére azért volt szükség, mert az 1983-ban emelt régi létesítmény elavult, egyre szűkösebbnek bizonyult sport- és kulturális programok megtartásához.

Az aréna építésével párhuzamosan modernizált a régi sportcsarnok, a település a rekonstrukcióra csaknem egymilliárd forintot költött. Az alkotmány új homlokzati szigetelést kapott, kicserélték a nyílászáróit, az aulája igazi közösségi térré alakult, az ingatlan körüli közlekedést járdák teszik biztonságosabbá. A korszerűsítésnek hála a körcsarnoknak is nevezett épületben 1000 helyett 1300-1500 ember is tartózkodhat.

mti