Átadták a felújított Tábornok utcai szakrendelőt Zuglóban

Átadták a felújított Tábornok utcai szakrendelőt Zuglóban

Átadták Zuglóban a felújított Tábornok utcai szakrendelőt.

Horváth Csaba (MSZP), Zugló polgármestere hangoztatta, az elmúlt másfél év legnagyobb egészségügyi fejlesztéseit tudták folytatni és befejezni a kerületben, a főváros által az Egészséges Budapest Programból (EBP) Budapestnek „kiharcolt” 50 milliárd forintos forrásból 807 millió forint jutott Zuglónak.

A politikus kijelentette még, ebből a pénzből 620 millió forintot tizenegy háziorvosi rendelő felújítására költöttek, a Tábornok utcai rendelőben nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, tetőfelújítás, festés, szigetelés, klimatizálás történt.

A fennmaradó 187 millió forintból orvosi eszközöket, berendezéseket vásároltak – tette hozzá.

Horváth Csaba közölte: az elképzelések alapján a Bosnyák téri új városközpontban is megépül egy szakrendelő, amelyhez ugyancsak az EBP forrásait veszik igénybe.

Zugló előtt sok fejlesztés áll – mondta Horváth Csaba, a polgármester példaként a Róna utca mindjárt befejeződő és a Vezér út előkészületben található felújítását említette.

A polgármester azt mondta: 2019-ig Zugló a főváros „mostohagyereke” volt, ellenben Karácsony Gergely főpolgármester segédkezésével olyan vezetés alakult meg, amely partnernek tekinti Zuglót és a zuglóiakat.

Karácsony Gergely az átadáson örömét fejezte ki, hogy Zugló vezetése a partnerség jegyében nagyszámú zónában fejleszteni tud, ahogy nyilatkozta, a kerület jól használta fel az egészségügyi fejlesztésre jutó keretet.

Azt mondta: lényeges, hogy a fővárosi önkormányzatot a kormány „ne tekintse baleknak”.

„A főváros és a kormány közt egészségügyi fejlesztésekre kötött megállapodáshoz a főváros tartotta magát, a kormány viszont nem, azt számtalan ponton megsértették” – mondta.

Karácsony Gergely közölte: a kormány szavahihetősége lemérhető abból is, hogy a saját döntéseit sem hajtja végre.

„Ez a pénz – amelyről kormányhatározat van – jár a budapestieknek, mert jelentősen sok hasonló beruházást szándékoznának átadni” – hangoztatta Karácsony Gergely.

A főpolgármester ezzel közösen is köszöni azt a segítséget, amit a kormány adott a Tábornok utcai rendelő megújításához is, de – közölte – a megkötött megállapodáshoz ragaszkodnak, és „követelik”, hogy a 2021-es program is megvalósuljon.

Nagy András Csaba, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató-főorvosa közölte: a kerület 11, zömében alapellátó rendelője és két nagy szakrendelője újult meg, de a lenyűgöző beruházásokon túl a haladó szellemű betegellátást segítő informatikai fejlesztések is történtek.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztató után újságírók kérdésére megerősítette: nincs terv a városháza eladására.

A főpolgármester jelezte: nagyszámú fejlesztési tervük van a városháza kapcsán, de az értékesítés nincs közöttük. Karácsony Gergely közölte: az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, „mivel valakik azt a hamis látszatot keltették, hogy a városháza értékesítő, míg nem az”.

mti, fotó: Mónus Márton