Akadémiai élményközpontot osztottak ki Székesfehérváron

Akadémiai élményközpontot osztottak ki Székesfehérváron

Titkok Háza néven akadémiai élményközpontot avattak Székesfehérváron.

Az Emberi Kapacitás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pártfogásával megvalósult intézmény átadásán Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Center elnöke azt mondta, hogy a Titkok Háza „a valósághoz hozza közelebb a gyerekeket”. Meg kell találni az összhangot az élménypedagógia és az iskolapadban való ismeretszerzés közt – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a most középiskolába kerülő gyerekek az egyetem elvégzéséig akár száz új szakmával is szembesülhetnek a digitalizáció és a technológiai újítások következtében. Ebben hatalmas segítség lesz az élményközpont is, amely ráirányíthatja a figyelmet a kissé háttérbe szorult természettudományokra is – tette hozzá.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester közölte, hogy 436 millió forintot fordítottak az infrastruktúra kialakítására és az eszközbeszerzésre, emellett a következő évek szakmai programjának megvalósítására. Az aktuális tanulók tekintetében már „nem választási kérdés a digitális modern műszaki megoldás, ők ebben nőnek fel, ebbe születnek bele” – mondta.

Borján Péter, a Titkok Háza Akadémiai Élményközpont igazgatója nyomatékosította, hogy az intézményben a tanulók testközelből ismerhetik meg a technológiai újdonságokat és a hagyományos természettudományos tantárgyakat. Korszerű képzési formákkal támogatják az oktatást, igyekeznek felkelteni az érdeklődést a műszaki pályák iránt – emelte ki.

Zugor Zsuzsanna, a projektet megalkotó Echo Innovációs Műhely elnöke kijelentette, hogy céljuk az alapvető képességek fejlesztése: írástudás, számolni tudás, akadémiai alapismeretek, infokommunikációs alapkészségek fejlesztése, tetejébe a pénzügyi, kulturális és polgári alapismeretek erősítése.

A sajtóanyag alapján az élményközpont háromszáz négyzetméteren egy nagyobb előadóteremnek, öt kisebb tematikus labornak és tanári szobának ad helyet. A program első szakaszában tíz tematikus programsorozatot dolgoztak már ki a kémia, a fizika, a matematika, a biológia és az alkalmazott természettudomány területén. Az elképzelések alapján a foglalkozások közt lesz szakkör, klub, műhely, kihelyezett természettudományos óra, vetélkedő, verseny és napközis tábor is. Az élményközpont havonta átlagosan ötszáz diákkal láttatja meg a természettudományokat 21. századi környezetben, vagyis két év alatt 12 ezer diákot óhajtanának elérni.

mti