Agrárszakképző intézmények részére fejlesztett virtuális nevelési rendszert a Pix VR Training Kft.

Agrárszakképző intézmények részére fejlesztett virtuális nevelési rendszert a Pix VR Training Kft.

Agrárszakképző intézmények részére fejlesztett a munka- és erőgépek használatát és karbantartását tréner virtuális rendszert a Pix VR Training Kft. – tájékoztatta a vállalkozás a sajtó képviselőit.

Az információ alapján az Agrárminisztérium 236 millió forintos segedelemével elindított kutatás-fejlesztési projekt nemcsak az tanítás, ezenfelül ismeretszerzés korábbi módszereit reformálja meg, hanem a piaci követelményeihez igazodó ismereteket ad át, felkészítve a diákokat a valós munkakörnyezetre.

A vállalkozás ezelőtt főleg iparvállalatok részére fejlesztett VR-megoldásokat. Jekler Balázs, a vállalat cégvezetője kifejtette, olyan tanítási megoldás létrehozása volt a céljuk, amellyel sebesen lehet átadni komplex tudásanyagot, melyet később a felhasználók kényelmesen tudnak bővíteni és testre szabni.

A kialakított rendszer – melyet legelőször a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában használhatnak a diákok – legnagyobb pozitív tulajdonsága, hogy az nevelés helytől és időtől függetlenül bárhol és bármikor kivitelezhető. Ennek köszönhetően olyan tereket is le lehet képezni a igénybevételével, amelyek a valóságban veszélyesek, vagy ahol drága és megoldhatatlan lenne a képzés.

Az tanítók számítógépes szakemberi tudás nélkül, mindössze a mozdulatsorok elvégzésével összeállíthatnak tréningeket, később ugyanakkor szélsebesen módosíthatják és az igények alapján személyre szabhatják azokat. Az izommemória aktív igénybevételével már a tényleges munkavégzés előtt rögzülnek a helyes mozdulatok, a megszerzett tudás mindent összevetve rögtön felhasználható éles környezetben.

A digitalizáció módot nyújt arra, hogy olyan munkagépekkel is gyakorolhassanak a tanulók, amelyek a valóságban nem vagy csak korlátozottan állnak a rendelkezésükre. Mindemellett tehermentesíti az oktatókat, és jól elemezhető adatokkal támogatja a diákok képességeinek felmérését, képzettségi szintjük növelését, teljesítményük értékelését. A minta tanítási tananyagban egy MTZ 892-es traktor napi karbantartási folyamatait lehet gyakorolni, azonfelül egy munkagépet rácsatlakoztatni.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a közvetve magyar magánszemélyek tulajdonában található, előző évben tavasszal megvalósított Pix VR Training Kft. az első töredék évben 4,255 millió forint nettó árbevételt ért el, vesztesége ugyanakkor 42,162 millió forint volt. A 100 millió forintos befektetői tőkéből megalapított startup ebben a pillanatban 12 alkalmazottat foglalkoztat, akik ezelőtt már több projektet is megvalósítottak VR-technológia területén. A vállalkozás ide nettó árbevétele várhatóan meghaladja a 200 millió forintot.

mti