A vaskori lelőhelyek népszerűsítését célzó programsorozat kezdődik

A vaskori lelőhelyek népszerűsítését célzó programsorozat kezdődik

A Vaskor-Duna internacionális projekt keretében a hazai vaskori lelőhelyek megismertetését célzó programsorozat kezdődött csütörtökön Régészeti Tábor 2018 címmel – hangzott el a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM)csütörtökön.

Jerem Erzsébet projektvezető közölte, hogy a Vaskor-Duna-program – ahol öt állam, Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia intézményei vesznek részt – a korai vaskor, akadémiai titulusa alapján Hallstatt-kor monumentális tájaival figyelmet fordít.

A projekt, amely az Európai Unió együttműködési programja keretében 2017. január 1-jén indult el, a régészeti kutatás mellett a helyszínek és emlékek bemutatását, az ismeretterjesztést, a régészeti területek turisztikai megismertetését célozza.

A program részeként szeptember 13. és október 6. közt Magyarország házigazdája annak a régészeti tábornak, amely a akadémiai előadások mellett a hazai korai vaskori lelőhelyek jobb megismerését célzó közönségbarát programokat nyújt Budapesten, Süttőn, Sopronban, Százhalombattán, Keszthelyen és környékén.

A projektben résztvevő intézmények célja, hogy közelebb vigyék a szélesebb közönséghez, hogy mi történt 2700 évvel ezelőtt – mondta Jerem Erzsébet. Ennek értelmében többek között idén júliusban felszentelték a Sopron-Várhely régészeti tanösvényt, továbbá a napokban jelent meg több nyelven A vaskorról a gyerekeknek című kiadvány is, de készülőben van egy olyan okostelefon-alkalmazás is, amely a korai vaskori lelőhelyeket ismerteti közérthető módon.

Az október elejéig tartó rendezvénysorozat közönségprogramjai közt az érdeklődök megtekinthetik a süttői ásatást is. A Magyar Nemzeti Múzeumban ugyanakkor előadások, családi programok keretében találkozhatnak a kíváncsiskodók Magyarország vaskorával – sorolta Czifra Szabolcs, a MNM munkatársa.

A szervezők a Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozva vaskori időutazásra invitálnak a Tátika-vár környékén, kalandozásra a göcseji múzeumban, ősi ösvényeket járhatnak be a kíváncsiskodók Sopron-Várhelyen, azonfelül a soproni múzeum régészeti gyűjteményében, ezenkívül Százhalombattán a Régészeti Parkban is vezetés áll a vendégek rendelkezésére. Ezenkívül a Szakemberek Éjszakájához is kapcsolódnak a Magyar Nemzeti Múzeum és az ELTE vaskori, régészeti ismeretekből táplálkozó programjai.

Jerem Erzsébet közölte, hogy a Vaskor-Duna-projekt zárórendezvénye Sopronban lesz október 4-7. közt, ahol az Archaeolingua Alapítvány rendezésében a monumentális régészeti tájak kutatásáról, felderítéséről, megőrzéséről és bemutatásáról akadémiai tanácskozást tartanak. A szimpózium keretében kerül sor a régészeti helyszínek bemutatásának turisztikai szempontjait tárgyaló kerekasztal-konferenciára is.

Czajlik Zoltán, az ELTE Régészettudományi Intézetének munkatársa a korszakot bemutatva azt mondta el, hogy ebben az időben alakult ki a Duna-régió együttes kulturális körének területén egy fejlett gazdálkodással, vas- és kerámiaművességgel büszkélkedhető településhálózat. A tájra az erődített magaslati telepek és a terjedelmes sírhalmokból álló temetők voltak jellemzőek.

A határokon átnyúló Vaskor-Duna-projekt célja, hogy fölkeltse a kulturális és turisztikai érdeklődést a mai napig a nagyközönség elől rejtőzködő mikrorégiók – Grossklein és Strettweg Ausztriában, Jalzabet és Kaptol Horváthországban, Postela és Dolejnske Toplice Szlovéniában, Süttő, Százhalombatta és Sopron Magyarországon – iránt – áll a leírásban.

A program magyar partnerei az Archaeolingua Alapítvány, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum. Határon túli projektpartner a bécsi, a grazi, a ljubljanai, a maribori egyetem, a zágrábi régészeti intézet, a szlovén kulturális örökségvédelmi intézet, a zágrábi régészeti múzeum.

mti