A tervezettnél tovább tarthat, akár 2025-ig is elhúzódhat a berlini Pergamon Múzeum felújítása

A tervezettnél tovább tarthat, akár 2025-ig is elhúzódhat a berlini Pergamon Múzeum felújítása

Az eredeti tervekhez képest hat évet csúszhat, akár 2025-ig is eltarthat Németország egyik leginkább közkedvelt kulturális intézménye, a berlini Pergamon Múzeum (Pergamonmuseum) felújítása.

Az ókori világ nyolcadik csodájának is nevezett Pergamon-oltárnak otthont adó múzeum rekonstrukciója ugyan az eltervezett menetrend alapján halad, de meglehet, hogy adódik egy maximum 19 hónapos csúszás, ezáltal a munkát 2023 nyara helyett csak 2025-ben fejezik be, de a 477 millió eurós (155 milliárd forint) költségvetést nem lépik túl – idézte a BZ című berlini lap a beruházás vezetőit.

A munka befejezését eredendően 2019-re tervezték, és az első költségvetés 385 millió euróról szólt. A terveket 2016-ban kellett módosítani. Az akkor kitűzött 2023-as céldátum főleg a feladat rendkívüli összetettsége folytán kerülhet veszélybe.

A felújítást azért kell igen körültekintően kell végezni, mert az időszámítás előtti második században Kis-Ázsiában, a mai Törökország területén alkotott Pergamon-oltár és a múzeum gyűjteményének több egyéb pótolhatatlan kincse az építési vidék része, az egyik épületszárny ugyanakkor még mindig nyitva tart, megszakítás nélkül fogadja a érdeklődőket. Ezenkívül a részt vevő vállalkozások az építőipar fellendülése okán a végletekig leterheltek.

A múzeum két nagy épületszárnyból és a kettőt összekötő csarnokból áll. Az üvegborítású tetővel fedett csarnokban áll a hellenisztikus művészet remekei közé tartozó Pergamon-oltár, amely a felújítás folytán már 2014 óta nem várja az érdeklődőket.

A nagyjából 37 méter széles és 34 méter magas ókori műemlék körüli építményt kívül-belül felújítják, a világítástól a klímaberendezésen keresztül a biztonsági rendszerig mindent modernizálnak benne. A legnagyobb feladat az elöregedett acélszerkezeten nyugvó üvegtető újjáépítése. A munkálatokat lassító külön nehézség, hogy maga a csarnok is műemlék, így szigorú építési szabályok vonatkoznak rá.

Az építkezés az öt múzeumból álló Múzeumsziget rekonstrukciójának egyik üteme. A berlini belvárosban fekvő épületegyüttest nemcsak felújítják, hanem elvezetik hozzá a metrót és építenek egy együttes fogadócsarnokot, amelyből föld alatti sétányokon lehet ezután eljutni a múzeumokhoz. A több mint egymilliárd eurós beruházás 2026-ra készülhet el.

mti