A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot ausztrál szakemberek

A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot ausztrál szakemberek

A tequila alapanyagaként szolgáló agávéból állítanának elő bioetanolt ausztrál szakemberek, akik alapján az Amerikában honos növény jelentheti a környezetbarát megoldást Ausztrália üzemanyaghiányára.

A Sydney-i Egyetem agronómusa, Daniel Tan az Adelaide-i Felsőfokú intézményben és az angliai Exeteri Felsőfokú intézményben dolgozó kollégáival kooperálva tanulmányozta a magas cukortartalmú növény bioüzemanyagként való hasznosításának lehetőségét – olvasható az EurekAlert. org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A szakemberek eredményeikről a Journal of Cleaner Production című folyóiratban számoltak be.

A mesterek egy észak-queenslandi kísérleti agávéfarmon termesztett, konkrétan bioüzemanyag alapanyagnak szánt agávék kémiai elemzésére alapozták a tanulmányukat.

Tan alapján az agávé egy környezetbarát haszonnövény, amely nem kizárólagosan etanolalapú üzemanyagok, hanem egészségügyi portékák, egyebek közt kézfertőtlenítők előállítására is alkalmas.

A mesterek alapján az agávé öntözés nélkül termeszthető a mérsékelten száraz területeken. Nem jelent plusz terhet az élelmiszertermelésre és a vízkészletekre. Bírja a hőséget és a szárazságot, vagyis túléli az ausztrál nyarakat.

A tudósok alapján az eredményeik azt sugallják, hogy az agávéból előállított bioetanol felülmúlja a kukoricából vagy cukornádból kreált változatokat egyebek közt a minőség és az üvegházhatású gázkibocsátás tekintetében is.

A tanulmány alapján minden évben hektáronként csaknem 7400 liternyi bioetanolt lehetne előállítani ötéves agávékból. A cukornád tekintetében ugyan 9900 liter nyerhető minden évben hektáronként, ám az agávé környezetkímélőbb alternatívát jelent.

mti