A tatai Kőfaragó-házból kézműves és oköturisztikai központ lesz

A tatai Kőfaragó-házból kézműves és oköturisztikai központ lesz

A tatai önkormányzat 350 millió forintos patronálást kap az 1790-ben épült Kőfaragó-ház kézműves és oköturisztikai központtá alakítására. A támogatási szerződést Michl József polgármester és Wurczer Irén, a Magyar Államkincstár Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának tatai vezetője írta alá.

A polgármester hangoztatta, a házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, ugyanakkor kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót formálnak ki. Megvalósítnak amellett egy funkcionáló fazekas műhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából megvalósuló projekt késze, hogy felújítják a Kőfaragó-ház szomszédságában található söréttornyot és az épületet újra kilátóvá formálják. A torony belsejében prezentáló teret rendeznek be és mellette játszóteret hoznak létre.

Restaurálják ráadásul a Kálvária dombon található Golgota szoborcsoportot és felújítják az ELTE Szabadtéri Geológiai Múzeumának sziklasétányát, mely több mint 100 millió év földtörténet eseményeit rögzíti. A fejlesztésekhez az önkormányzat 57 millió forintos önerővel járul hozzá.

A Kőfaragó ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt látható. Az épületben egykor Eszterházyak kőfaragói laktak, ma romos állapotban van. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok.

Közelében magasodik Magyarország két söréttornyának egyike, az 1939-ben emelt létesítmény belsejében a kiöntött olvadt ólomcseppek lehullva a felületi feszültségtől gömb alakot vettek fel, ezután megszilárdultak.

mti