A társas sörözés 7000 éves nyomára bukkantak Izraelben

A társas sörözés 7000 éves nyomára bukkantak Izraelben

A társas, közösségi sörfogyasztás 7000 évvel ezelőtti nyomára bukkantak Izraelben, a Jordán folyó völgyében található Tel Caf nevű régészeti lelőhelyen – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Az izraeli régészek alapján ez a társasági alkoholfogyasztás első ismert előfordulása az ókori Közel-Keleten. Véleményüket arra alapozzák, hogy alkohol előállítására használt gabonaszemek maradványait találták meg az ásatásokon.

A Haifai Egyetem régészei búza- és árpaszemekből származó keményítőmaradványokra bukkantak a Jordán-völgy középső részén, Tel Cafban feltárt ősi kerámiaedényekben.

Mikroszkóp alatt megvizsgálták a gabonamaradványokat, s a keményítő erjedési folyamatának jeleire leltek bennük, ami azt hivatott alátámasztani, hogy alkoholkészítésre használták azokat.

A Tel Caf dombon feltárt települést i. e. 5000 körül építették. Nagyszámú bizonyítékot találtak az ott egykor élők hajdani jólétére, nagy mennyiségben kerültek elő mezőgazdasági áruk, különösen gabonafélék.

„El tudjuk képzelni, hogy a helység közössége átlag fölötti rendezvényeket tartott, amelyeken nagy mennyiségben fogyasztottak ételt és sört: közösségi összejöveteleken, és nem kizárólag ünnepségeken” – vélekedett a lapban Dani Rosenberg, az egyetem professzora.

Egy korábbi, 2014-es, ugyancsak Rosenberg részvételével zajlott kutatásban a Kármel-hegyen, egy 14 000 évvel ezelőtt Natufi-korszakbeli temetkezési helyen is bizonyítékokat találtak a sörgyártásra, de ott valószínűleg a temetési rituálé részeként használták a sört.

Mindezeken a leleteken kívül kevés bizonyítéka van a térségben a bronzkor előtti sörfogyasztásnak. Tel Caf az egyetlen ismert lelőhely a bronzkor előtti rézkorból, amikor az apró közösségekben élő mezőgazdasági társadalmak a nagyobb településeket építő társadalmakká fejlődtek.

Vélhetően a Natufi-korszak óta untalan volt a sörgyártás és a sörfogyasztás, de a szerves vegyületek idővel lebomlanak, így erre nehéz bizonyítékot találni.

Az ókorban szertartási és vallási célokra használták a sört. A Tel Caf dombon talált leletek a társasági italozás legkorábbi jelei a térségben, jóval az alkohol széles körű bronzkori (i. e. 3300 körül) elterjedése előttről.

mti