A Soproni Egyetem részvételével megalakult a Természetpozitív Egyetemek Internacionális Szövetsége

A Soproni Egyetem részvételével megalakult a Természetpozitív Egyetemek Internacionális Szövetsége

Megalakult a Természetpozitív Egyetemek Internacionális Szövetsége (Nature Positive Universities Alliance – NPUA), melynek egyetlen magyarországi alapító tagja a Soproni Egyetem. Az Oxfordi Egyetem és az ENSZ környezetvédelmi programja kezdeményezésére létrejött internacionális szövetség legnélkülözhetetlenebb célja, hogy a egyetemi szektor eredményesen segítse a természeti értékek és a biodiverzitás helyreállítását – közölte a Soproni Egyetem a sajtó képviselőivel.

Az információ alapján a 117 egyetem által hozott létre szervezet jelentőségét az is mutatja, hogy alapítását követően újabb több mint négyszáz egyetemi intézmény csatlakozott a hálózathoz.

A szövetségben részt vevő egyetemek nemcsak akadémiai munkájukkal és társadalmi szerepvállalásukkal támogatják a biodiverzitás helyreállítását, hanem saját működésüket is fenntarthatóvá teszik.

Az, hogy a Soproni Egyetem az elsők közt csatlakozva vált a szövetség alapító tagjává, komoly elismerést jelent az intézmény korábbi fenntarthatósági erőfeszítéseinek. Ezen erőfeszítések legnélkülözhetetlenebb eleme az egyetemi kampuszként is szolgáló Botanikus Kert átfogó fejlesztése, az intézmény egyre fokozottabb elmozdulása a karbonsemleges működés felé, ugyanakkor az erdősítési programja. Az NPUA mellett ugyancsak egyik alapító tagja a Soproni Egyetem a múlt évben ősszel megalakult Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának – írták.

mti