A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is kiérdemelte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét ugyanakkor a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatás alapján Milorad Krstic sajátos látványvilágú filmjét, a Ruben Brandt, a gyűjtő-t a filmes szakemberekből álló internacionális zsűri a legjobb forgatókönyv díjával tüntette ki a november 9-17. közt megszervezett sevillai filmfesztiválon. Az internacionális artmozi szövetség (CICAE) zsűrijének díját, amely a sevillai filmfesztivál legjobb elsőfilmjét illeti meg, ugyancsak a magyar alkotás kapta meg. Az andalúz forgatókönyvírók szövetsége (ASECAN) a legjobb film díjával méltatta a Filmalap segítségével készült különleges látványvilágú animációs filmet.

A Ruben Brandt, a gyűjtő november 15. óta van műsoron a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. A zenét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Milorad Krstic és Kurdy-Fehér János csinálta.

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages legjobb európai koprodukcióért járó díját Nemes Jeles László Napszállta című filmje nyerte el.

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és mesterekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is alkotta. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője az onnantól életét vesztett Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A direktor a forgatókönyvet közösen jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is.

A Napszállta a Filmalap hozzájárulásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. A hazai mozikban szeptember vége óta megfigyelhető alkotás főszereplője Jakab Juli és Vlad Ivanov.

mti