A pécsi a legzöldebb magyarországi egyetem

A pécsi a legzöldebb magyarországi egyetem

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén a 42. helyet érte el a környezettudatos egyetemek csaknem ezer intézményt számláló világrangsorában, és ezzel megmaradt a „legzöldebb hazai egyetemnek” – jelentették be a baranyai intézmény vezetői a PTE fenntarthatósági eredményeit és jövőképét bemutató sajtótájékoztatójukon.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kurátora, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke közölte: az UI GreenMetric World University Rankings internacionális rangsorában – környezeti ambícióinak és a hozzájuk kapcsolódó erőfeszítéseknek hála – évről évre képes volt előrelépni a baranyai egyetem.

Közölte: a PTE a Föld „zöld egyetemeinek” élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42. helyet érte el, és a magyar egyetemek közt – a tavalyi eredményhez hasonlóan – ismételten a legjobbnak bizonyult.

A PTE jó helyzetből indul, amikor az egyetemi modellváltást követően az intézmény karakterét szeretné kialakítani – vélekedett Szili Katalin. Ebben – fűzte hozzá –, a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot és a társadalmi, szociális célokat szolgáló intézkedések előtérbe állított szerepet játszanak ezután.

Szili Katalin beszámolt arról, hogy készül a PTE fenntartható fejlődési stratégiája, amely meghatározza a következő évek intézkedéseit, programjait és a megyeszékhelynek, Baranyának és a régiónak is példaként szolgálhat.

Decsi István, a PTE kancellárja azt mondta, sokéves kitartó munka van a mögött, hogy a Föld nyolcvan országának csaknem ezer egyeteme közt a pécsi a top 50-be került, hozzáfűzve: a cél, hogy a következő években a legjobb 20 közé kerüljön.

A PTE fenntarthatósági intézkedései közül kiemelte: minden évben 4000 köbméter uszodai vizet hasznosítanak újra, PET-palack-mentessé tették az intézményt, csaknem másfél ezer biciklitárolót hoztak létre, hibrid és elektromos meghajtású szolgálati járműveket állítottak szolgálatba, az épületeikben felhasznált energia 60 százaléka ugyanakkor megújuló forrásból érkezik.

Kulcsár Tünde, az intézmény Zöld egyetem programkoordinátora felhívta a figyelmet arra, hogy a PTE – más elismerések mellett idén megszerezte a „Kerékpárosbarát munkahely – közintézmény-kategória” győztese címet is. Megemlítette: az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljához és a nemzeti fenntarthatósági stratégiához kapcsolódva középtávú stratégiát készítene és ebben számítanak hallgatóikra, oktatóikra is.

mti, fotó: Varga György