A Panasonic bemutatja Firefox OS operációs rendszert használó Home Screen 2.0 televíziós felhasználói felületét

A Panasonic bemutatja Firefox OS operációs rendszert használó Home Screen 2.0 televíziós felhasználói felületét

A Panasonic a Mozzillával folytatott együttműködés keretén belül bemutatja 2015-ös új tévéportfóliója Firefox operációs rendszer alapon működő intuitív felhasználói interfészét. Az új modellcsaládba tartozó, 4K felbontással és LED háttérvilágítással rendelkező tévékészülékek számos új funkcióval és tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek között megtalálhatók pl. my Home Screen 2.0 felhasználói felület, illetve az Info Frame ablak is. Az említett újdonságoknak köszönhetően a felhasználók gyorsabban és kényelmesebben élvezhetik kedvenc műsoraikat, alkalmazásaikat és a külső források kínálta tartalmakat, mint bármikor a múltban.

Új és intuitív, testre szabható felhasználói interfész

A Panasonic egy a multimédia-tartalom könnyű és gyors kikeresését kínáló új, intuitív felhasználói interfész mellett tette le a voksot. Ezért a 2015-re készült, 4K felbontású új VIERA tévékészülék modellcsaládját Firefox operációs rendszerrel látta el.

Ezen a platformon került kialakításra a my Home Screen 2.0 felhasználói felületként jelentkező új felépítmény, amely megjelenését minden felhasználó könnyen hozzáigazíthatja saját elképzeléseihez. A nyitóképernyőn a tartalom áttekinthető panelekként kerül megjelenítésre. Alapértelmezett esetben ezekből három áll rendelkezésre:

Live TV (Élő TV közvetítés)

Itt tekinthetők meg az aktuálisan futó programok, esetleg saját menü alakítható ki a kedvenc csatornákból.

Apps (Alkalmazások)

A grafikailag jól sikerült felhasználói interfész a Firefox operációs rendszer keretén belül található mind nagyobb számú televíziós alkalmazáshoz való könnyebb hozzáféréshez vehető igénybe. Idővel mindent megtalálunk majd itt, a legnépszerűbb internetes videókölcsönzőktől egészen a játékokig.

Devices (Egyéb készülékek)

E panel jeleníti meg a tévéhez akár vezetékkel, akár vezeték nélkül Wi-Fi-vel csatlakoztatott összes külső készüléket és berendezést. Ez könnyű és gyors hozzáférést tesz lehetővé a táblagépekhez, okostelefonokhoz, számítógépekhez, blu-ray lejátszókhoz, SD kártyákhoz, USB pendriveokhoz stb.

A my Home Screen 2.0 felhasználói felület segítségével vehetjük igénybe az új keresőeszközt is, amely segítségével könnyen megtalálható a legkülönbözőbb programok vagy webszolgáltatások között, illetve a csatlakoztatott készülékek memóriájában a kívánt film vagy TV műsor.

A kívánt tartalom kikeresését követően a kedvenc csatornák, alkalmazások, weboldalak vagy csatlakoztatott készülékek a jövőbeni gyorsabb hozzáférés érdekében elmenthetők kedvencként – e célra szolgál a Pin funkció.

Rendkívül ügyesnek tekinthető az Info Frame funkció is, amelynek köszönhetően egyetlen ablakban nagy számú értékes információ jelentethető meg a TV programtól az ajánlott műsorokkal a helyi időjárás-előrejelzésen át egészen a kedvenc weboldalak előnézeteiig.

Könnyű kommunikáció más készülékekkel

A Firefox operációs rendszer nyílt standardra épül, és minden nehézség nélkül lehetővé teszi fényképek, videók vagy más multimédiás tartalmak továbbítását tetszőleges Firefoxot vagy más kompatibilis alkalmazást futtató mobiltelefonról, táblagépről vagy számítógépről bármilyen e rendszerrel rendelkező tévékészülékre.

Mindez azt jelenti, hogy nem korlátozza egyetlen platform vagy márka. A multimédiás tartalom Firefox operációs rendszert futtató tévékészülékbe továbbításához a felhasználónak nincs szüksége semmilyen további hardverre, elég csupán összekapcsolni ezt az említett operációs rendszerrel rendelkező tévékészüléket azonos Wi-Fi hálózatba kapcsolni, mind a tartalom forrásául szolgáló készüléket.

Rugalmasság a fejlesztők számára

A multiplatform-webtartalom igénybe vételének köszönhetőn az operációs rendszer számos lehetőséget kínál a felhasználók számára az új alkalmazások és szolgáltatások létrehozása során. A jövőben a VIERA tévékészülékek belső funkcióihoz, például a tunerekhez való hozzáférés érdekében a fejlesztők igénybe vehetik az API alkalmazásprogramozási interfészt, ami lehetővé teszi a számukra, hogy új és kivételesen vonzó alkalmazásfajtákkal jelentkezzenek.

A Firefox operációs rendszer további vitathatatlan előnye, hogy lehetővé teszi megjeleníteni a képernyőn a rendszeralkalmazások legkülönfélébb figyelmeztetéseit (naptári adatok, üzenetek stb.). A jövőben a sort a csatlakoztatott készülékekből érkező figyelmezetések is bővítik majd.

A Firefox operációs rendszer és a my Home Screen 2.0 felhasználói interfész a CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 és CX680 modellcsaládok esetében állnak rendelkezésre.

(forrás: Panasonic)