A modern BMW 4-es Cabrio

A modern BMW 4-es Cabrio

A modern BMW 4-es széria egyik meghatározó jellemzője a lenyűgöző sportosság, amely mostantól nyitott tetős karosszériaváltozatban is átélhető. Összetéveszthetetlen formanyelvével, korszerű vászontető-konstrukciójával, széles motorpalettájával, fejlett futómű-technológiájával, típus-specifikus karosszériamerevítő megoldásaival és modernizált felszereltségi tételeivel a modern BMW 4-es Cabrio a márkára sajátos vezetési impresszió módfelett exkluzív formáját váltja valóra. A nyitott tetős négyüléses a korszerű BMW 4-es Coupé által megkezdett úton halad tovább, elődmodelljéhez képest nagyfokúan extrémebb kisugárzással. Formanyelve, karakterisztikája és abszolút menetdinamikai adottságai az összes régebbinél jobban megkülönböztetik a modern BMW 3-as limuzintól, amely a korszerű BMW 4-es széria műszaki alapjául szolgált.

A sportos vezetési hatás és a nyitott tetős utazás specifikus kombinációját kínáló, új BMW 4-es Cabrio a BMW 3-as széria harmincöt esztendővel ezelőtt bemutatott első kabriója által megkezdett hagyományt folytatja tovább. A BMW M440i xDrive Cabrio (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,9 – 7,4 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 159 – 169 gramm / km) a hatodik nemzedék csúcsmodelljeként érkezik meg az utakra. A 275 kW / 374 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotor mellett két négyhengeres benzinmotor és egy négyhengeres dízelmotor is elérhetővé válik 2021 márciusától a korszerű BMW 4-es Cabrio motorházteteje alá. 2021 második felében a portfólió két soros hathengeres dízelmotorral bővül. A korszerű BMW 4-es Cabrio a bajor prémiumgyártó dingolfingi gyárában lát napvilágot.

Formanyelv: összetéveszthetetlen, sportos és tetszetős

Dinamikusan elnyújtott karosszériaarányaival a korszerű BMW 4-es Cabrio kétséget kizáróan kinyilatkoztatja kategóriaetalon sportosságát és az exkluzív vezetési élményre tervezett, nyitott tetős négyüléses stílusos eleganciáját. Az alacsonyan húzott vonalvezetés erőteljes módon helyezi előtérbe a márka új formanyelvét, megőrizve a prémium középkategória BMW kabrióira sajátos egyediséget.

Az újdonság egyidejűleg mutatós és magabiztos kiállása a megnövelt külső méreteknek is köszönhető. A 128 milliméterrel 4 768 milliméterre növelt hosszhoz 27 milliméterrel 1 852 milliméterre növelt szélesség társul, amely 41 milliméterrel hosszabb, már 2 851 milliméter tengelytávolságot biztosít. Zárt tetővel a modell magassága 1 384 milliméter. A korszerű BMW 4-es Cabrio sportos vezethetőségét és erőteljes kiállását az elöl 28 milliméterrel, hátul ugyanakkor 18 milliméterrel kiszélesített nyomtávok fokozzák.

Hagyománytisztelő fényszórókkal dolgozó, kifejező frontrész

Az különleges karosszériaarányok mellett a frontrész az, amely első ránézésre kifejezi a korszerű BMW 4-es Cabrio összetéveszthetetlen karakterét és kétségtelenül megkülönbözteti a BMW 3-as limuzintól. A leginkább hangsúlyos elem itt a nagyméretű, függőlegesen elnyújtott hűtőrács-pár, amely – éppen olyan a korszerű BMW 4-es Coupé tekintetében – büszkén pózol a modell frontrészének centrumában. A hűtőrácsot – amit alapfelszereltségként hálómotívummal rajzoltak meg a tervezők – sportos légbeömlő nyílások veszik körbe, a lemezek mögött dolgozó kapacitás nagy mennyiségű hűtőlevegő-igényét hangsúlyozva.

A modern BMW 4-es Cabrio keskeny fényszórói mélyen hátranyúlnak az első kerékjárati ívekbe. A bajor prémiumgyártó alapfelszereltségként full LED-technológiás első fényszórókat biztosít a modellhez, a külön választható extrafelszereltség részeként viszont a BMW Laserlight lézerfény-technológiával dolgozó, LED-technológiás adaptív első fényszórók is megrendelhetők. Utóbbi modern műszaki megoldás adaptív kanyarkövető fényszórót is ígér, a nagyvárosokban és autópályákon mindazonáltal úgyszintén finomított úttest-megvilágítási tartományt garantál. 60 km/órás sebesség fölött a BMW Laserlight lézerfény-technológia akár 550 méterre is képes elvilágítani, míg dinamikusan követi az útvonal ívét.

Jó megjelenésű jármű-sziluett, határozott tetőív és megnyerő hátsó kialakítás

A modern BMW 4-es Cabrio hosszan elnyújtott, szemrevaló jármű-sziluettje oldalnézetből alacsonyan fekvő sportautó benyomását kelti, amely dinamikus kiállást sugall, mialatt az erőtől duzzadó karosszériafelületek a modell atletikus vonásait nyomatékosítják. A meghatározóan hátratolt üléssor főként lenyitott tetővel válik szembetűnővé, új szintre emelve a kabrió BMW modellek által fémjelzett vezetés élményét – a napsugarak simogatását és a kellemes szellő érintését. Zárt állapotban a vászontető kecsesen öleli körbe az utascellát.

A hátsó kerékjárati ívek precíz vonalvezetése és háromdimenziós formanyelve olyan erős vállrészt nyújt, aminek hála a modern BMW 4-es Cabrio – főként nyitott tetővel – magabiztos, ereje teljében található, határozott megjelenést garantál. Ezt a benyomást erősítik a keskeny hátsó lámpák is, amelyek mélyen előrenyúlnak a kerékjárati ívekbe. A stílusosan sötétített burák mögött a fényforrások a BMW modelljeire sajátos, „L” alakú fénydizájnt alakítják meg.

Panelekből álló, modern vászontető: ergonomikus, megnyerő és könnyed

A korszerű BMW 4-es Cabrio modernizált, panelekből álló vászonteteje az összecsukható keménytetők erősségét és a szövetborítású tetők letisztultságát összeolvasztja. A vászonborítás alatt a tető nagyméretű panelekből áll össze, az utolsó elemként süllyesztett hátsó ablakkal. A paneleket alapfelszereltségként fekete, a külön választható extrafelszereltség részeként mindazonáltal Antracit árnyalatú vászon borítja. A tradicionális vászontetőkhöz képest a panelekből álló vászontető magasan jobb zaj- és hővédő tulajdonságokkal bír, míg 40 százalékkal könnyebb, mint a BMW 4-es Cabrio közvetlen elődmodelljének összecsukható keményteteje.

A tetőt egy elektromos motor működteti, amely gombnyomásra 18 másodperc alatt képes lenyitni vagy bezárni az eszközt, még akár 50 km/órás utazósebességnél is. Zárt tetővel a modell csomagterének térfogata 300 literről 385 literre bővült.

Utastér: négy ülés, prémium hangulat és sportos kifogástalan megjelenés

A sportosság és a kifogástalan megjelenés kettőse, amely átjárja a modern BMW 4-es Cabrio modellt, az utastérben is visszaköszön. A vezetőre összpontosító műszerfal-kialakítást még tovább fokozza a digitális műszeregység és a központi monitor nagyméretű harmóniája, a járművezérlő panelek isteni ergonómiai elrendezése ugyanakkor a vezetés élményére tervezett gépjármű karakterét erősíti – miképpen az alapfelszereltségként kínált első sportülések automatán előrenyúló és visszahúzódó biztonságiöv-fészkekkel, Vernasca bőrkárpittal, ülésfűtéssel és bőrözött sportkormánnyal. A hátsó üléseket jellegzetes kialakítás alapján alakították meg a tervezők.

A magasra emelt középkonzol harmonikus egységként fogja össze a műszerfal, az ajtókárpitok és a hátsó oldalelemek körülölelő kiképzését, amit a vállrész magasságában húzódó övvonal még tovább erősít – kiváltképp nyitott tetővel.

Négy- és hathengeres erőforrások BMW TwinPower Turbo technológiával és mild-hibrid technológiával az intenzívebb menetdinamika és a magasabb fokú hatékonyság érdekében

A modern BMW M440i xDrive Cabrio modellt és a korszerű BMW 4-es Cabrio dízelmotorral szerelt modellváltozatait erőteljes, 48 Volt kapacitású indítógenerátorral és kiegészítő akkumulátorral dolgozó mild-hibrid technológiával vértezték fel a mérnökök, hogy még tovább fokozzák az újdonságok menetdinamikáját és hatékonyságát. A modern műszaki megoldás a fékezéskor felszabaduló energiát a kiegészítő akkumulátorban raktározza el, hogy arról működtesse a fedélzeti elektromos rendszereket, intenzív gyorsulások közben 8 kW / 11 lóerő átmeneti teljesítmény-többlettel támogassa a belsőégésű erőforrást, részterhelés során mindazonáltal csökkentse a motor károsanyag-kibocsátását.

A csúcsmodellként érkező BMW M440i xDrive Cabrio 275 kW / 374 lóerő maximális teljesítményre képes soros hathengeres benzinmotorja mellett a korszerű BMW 4-es Cabrio motorpalettáján két négyhengeres benzinmotor is megtalálható lesz. A modern BMW 420i Cabrio (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 5,7 – 6,1 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 131 – 140 gramm / km) 135 kW / 184 lóerő, miközben a korszerű BMW 430i Cabrio (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,0 – 6,4 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 138 – 147 gramm / km) 190 kW / 258 lóerő maximális teljesítménnyel váltja valóra a vezetés élményét. A korszerű BMW 420d Cabrio modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 4,2 – 4,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 111 – 119 gramm / km) egy 140 kW / 190 lóerő maximális teljesítményre képes, négyhengeres dízelmotor dolgozik. Utóbbi, ahogy a korszerű BMW 430d Cabrio (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 5,6 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 147 gramm / km; az adatokat a WLTP tesztciklus mérései alapján számolták ki) meghajtásáról gondoskodó, soros hathengeres dízelmotor is, kétlépcsős turbófeltöltéssel dolgozó BMW TwinPower Turbo technológiával büszkélkedhet. A korszerű BMW M440d xDrive Cabrio (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,3 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 165 gramm / km; az adatokat a WLTP tesztciklus mérései alapján számolták ki) motorházteteje alatt szintén két eltérő méretű turbófeltöltő dolgozik, amelyek nagyon villámgyors rendszerreakciókat garantálnak. Minden egyes modell maradéktalanul teljesíti az Euro 6d emissziós szabvány előírásait.

Nyolcfokozatú Steptronic automataváltó alapfelszereltségként, a külön választható extrafelszereltség részeként kormány mögötti váltófülekkel és új Sprint funkcióval

Ez az első alkalom, mikor is a bajor prémiumgyártó a korszerű BMW 4-es Cabrio minden modellváltozatát alapfelszereltségként nyolcfokozatú Steptronic automataváltóval ajánlja használóinak. Az újdonságok mindegyikében az automataváltó legújabb variánsa dolgozik, finomított váltási karakterisztika és az összes régebbinél magasabb fokú hatékonyság mentén továbbítva a hajtott kerekek felé a motorból érkező erőt.

A cég a BMW M és M Sport felszereltségi csomaggal ellátott modelleket alapfelszereltségként nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltóval szereli, amely a többi hajtáslánc-technológiához a külön választható extrafelszereltség részeként válik elérhetővé. A modern műszaki megoldás a kormány mögötti váltófülekkel és a modern Sprint funkcióval még gyorsabb váltási dinamikát garantál. Intenzív gyorsulás és padlógázas előzés közben a Sprint szerepkör maximális menetdinamika alapján hangolja össze a hajtáslánc és a váltó üzemelését.

Megnövelt karosszériamerevség és az összes régebbinél feszesebb futómű-hangolás

A nyitható tetős kialakítás következtében integrált extra merevítőelemek extrém karosszériamerevséget idéznek elő, amit a padlólemez frontrészén kiegészítő alumínium panel, két oldalt ugyanakkor megnövelt torziós merevségű küszöbök fokoznak. Mindent egybevetve, a korszerű BMW 4-es Cabrio torziós merevsége hozzávetőlegesen 4 százalékkal magasabb, mint közvetlen elődmodelljéé. Az alacsonyan tartott saját tömeg és a maximális ütközésbiztonság kettősét nagy tudású anyagkombináció kínálja, míg a sportautós agilitás és a mérnökien precíz irányíthatóság az alacsony súlypont, a az összes régebbinél jobb aerodinamikai tulajdonságok, mitöbb a típus-specifikus futómű-hangolás és motorbeágyazás egységének köszönhető.

Az alapfelszereltségként kínált futómű-technológia és a BMW M sport futómű nemkülönben típus-specifikus hangolású, rugóút-szinkronizált lengéscsillapítókkal dolgozik. A bajor prémiumgyártó fogyasztói ugyanakkor a külön választható extrafelszereltség részeként az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal dolgozó, adaptív M futóművet is megrendelhetik a korszerű BMW 4-es Cabrio alá. Mindkét futómű-technológiához változó áttételű sport kormánymű társul. A modern BMW 4-es Cabrio alapfelszereltségként 17” méretű könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról. A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW M sport fékrendszer kék és vörös féknyergekkel ugyancsak elérhető.

A két csúcsmodell alapfelszereltsége 18” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákat és elektronikusan vezérelt, egész záró funkcióra képes BMW M hátsó sport differenciálművet tartogat. Utóbbi a külön választható extrafelszereltség részeként a korszerű BMW 430i Cabrio modellhez is megrendelhető, akár a BMW M sport futóművel, akár az adaptív M futóművel.

Az alapfelszereltség egyik alternatívájaként a korszerű BMW 4-es Cabrio M Sport felszereltségi csomaggal is felvértezhető. A csomag része az extrém méretű légbeömlőkkel szerelt első lökhárító, a sportos kialakítású hátsó lökhárító, a BMW M sport futómű, a 18” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsa-garnitúra, az M-specifikus Vernasca bőrkárpittal ellátott sportülések, a középkonzol két oldalán elhelyezett térdtámasz, és nagyszámú egyéni igényeknek megfelelő stílusjegy. A külön választható extrafelszereltség részeként az M Sport Pro felszereltségi csomag is elérhetővé válik, amely 19” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákat, a fedélzeti audiorendszernek hála mindazonáltal még sportosabb motorhangot ígér.

A BMW M modellek a Cerium Grey árnyalatú karosszéria-kiegészítőkről első ránézésre felismerhetők. A BMW M modellek és az M Sport felszereltségi csomaggal ellátott modellváltozatok az M Carbon felszereltségi csomaggal is felvértezhetők, a BMW 4-es Cabrio piaci bevezetésétől kezdve ezenkívül a modellhez a BMW M Performance alkatrészek is megrendelhetővé válnak.

Típus-specifikus opciók: szélterelő és nyakmelegítők

A modern BMW 4-es Cabrio menetkomfortját, egyediségét és nyitott tetős vezetési élményét egy sor prémium minőségű, opcionális extrafelszereltségként megrendelhető tétel hivatott tovább fokozni. A szélterelő még nyitott tetővel is nyújt támogatást megőrizni az utastér komfortos légáramlatát. Az opció még zárt tetővel is simán felhelyezhető és levehető, a dönthető hátsó üléstámlák mögött mindazonáltal egy különleges táskában biztonságosan tárolható. Az első ülések fejtámláiba integrált nyakmelegítők alacsonyabb külső hőmérséklet során segítenek fenntartani a kényelmet.

Az alapfelszereltségként kínált Vernasca bőrkárpit alternatívájaként a későbbiekben a kibővített BMW Individual Merino bőrkárpit és a BMW Individual egész bőrborítás szintén rendelkezésre áll opció lesz. Az elektromosan állítható sportülések az alapfelszereltség részei, a külön választható extrafelszereltségként elérhető üléshűtés viszont első alkalommal válik megrendelhetővé a modellhez. A típus-specifikus extrafelszereltségi tételek sorát színesíti ugyanakkor a megannyi prémium minőségű BMW Individual utastéri dekorbetét, ugyanakkor a Sensatec-bevonatú és a BMW Individual bőrözéssel ellátott műszerfal.

A modern BMW 4-es Cabrio alapfelszereltségének a háromzónás automata légkondicionáló és a tároló csomag is része, míg a kiegészítő fűtés, a Welcome Light Carpet üdvözlőfénnyel dolgozó hangulatvilágítás és az elektromosan működtethető vonóhorog a külön választható extrafelszereltség része.

Az nagy tudású vezetést támogató rendszerek széles palettája

Közvetlen elődmodelljéhez képest a korszerű BMW 4-es Cabrio az okos vezetést támogató rendszerek sokkal szélesebb palettájával garantálja a hosszabbra nyúló utazások az összes régebbinél magasabb fokú kényelmét és a rosszabbul belátható vezetési szituációk nagyobb biztonságát. Az első és hátsó szenzorokkal dolgozó parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control), az automata fékező funkcióval dolgozó, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning with Brake Intervention), a kormányzási segédlettel kiegészített, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning with Steering Assistance) és a sebességkorlátozásokra figyelmeztető rendszer (Speed Limit Info) szintúgy az alapfelszereltség része. A külön választható extrafelszereltségként megrendelhető Driving Assistant Professional csomag eközben olyan okos funkciókat tartogat, mint az aktív navigáció funkcióval (Active Navigation) kiegészített kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), amely a navigációs rendszer adatainak korai elemzésével időben figyelmeztet a elengedhetetlen sávváltásokra. Újdonság a leállósávba kormányzó automata szerepkör (Emergency Lane Assistant) is, amely szükség során biztonságosan mérsékli, ezt követően önműködően az autópálya leállósávjába kormányozza és megállítja a korszerű BMW 4-es Cabrio modellt. A BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés részeként a bajor prémiumgyártó partnere bármikor előhívhatja a központi monitorra a jármű közvetlen környezetének háromdimenziós élőképét, amely az adott forgalmi szituáció megoldásában és a vezetést támogató rendszerek által felkínált módok aktiválásában is segítséget nyújthat.

A BMW Head-Up megjelenítő legújabb verziója már 70 százalékkal nagyobb kivetítő felületen dolgozik és a vezetéshez létfontosságú minden információt képes a bajor prémiumgyártó kuncsaftének látómezejébe vetíteni. A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető parkolóasszisztens (Parking Assistant) tolatási segédletet (Reversing Assistant) is ígér.

Új digitális szolgáltatások: BMW Maps, BMW Intelligent Personal Assistant, okostelefon-integrálhatóság és távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések

A BMW központi operációs rendszerének legmodernebb, 7.0 verziója a digitális megjelenítők személyre szabhatóságát nézve nagyon sok lehetőséget ajánl a korszerű BMW 4-es Cabrio vezetőjének és utasainak. A modern műszaki megoldás ezenkívül a vezető és a jármű közti interaktív kapcsolat megannyi módját felkínálja az adott vezetési szituáció függvényében: a bajor prémiummárka használói az érintés-érzékeny központi monitoron át, az iDrive vezérlőtárcsájával, a kormány multifunkciós gombjaival és hangutasításokon át éppúgy vezérelhetik a gépkocsit.

Az alapfelszereltségként kínált BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés egy 8,8” képernyő-átmérőjű, érintés-érzékeny központi monitor és egy 5,1” képernyő-átmérőjű digitális műszerfal párosával, multimédia- és navigációs rendszerrel, két USB-aljzattal és fedélzeti WiFi csatlakozási lehetőséggel dolgozik. A 4G- és LTE-képes, integrált SIM kártya, azonfelül az szintén alapfelszereltségként kínált Connected Professional csomag a BMW Intelligent Personal Assistant és nagyszámú másfajta digitális szolgáltatás használatát kínálja: BMW TeleServices, Okos Segélyhívó (Intelligent Emergency Call), veszélyes forgalmi szituációkra is figyelmeztető, valós idejű forgalmi információk (RTTI – Real Time Traffic Information), távolról vezérelhető szolgáltatások (Remote Services) és Concierge Services.

A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés a 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszerfal és a10,25” képernyő-átmérőjű központi megjelenítő maradéktalanul digitális párosával kényezteti a bajor prémiumgyártó ügyfeleit. A digitális műszerfal elegendő helyet nyújt ahhoz, hogy megjelenítse a navigációs rendszer térképének aktuális részletét, visszajelzéseket nyújtson a vezetést támogató rendszerek aktuális állapotáról, szükség során ugyanakkor megjelenítse a jármű közvetlen környezetének háromdimenziós élőképét.

Azon felül, hogy az aktuális sebesség, a kiválasztott útvonal és a valós idejű forgalmi információk figyelembevételével képes kiszámítani a célba érkezés sejthető idejét, a felhőalapú BMW Maps navigációs rendszer azt is kínálja, hogy a bajor prémiummárka fogyasztói saját anyanyelvükön, saját szavaikkal határozzák meg az utazás úti célját. Az alapfelszereltségként kínált, cizellált okostelefon-integrálhatóságnak betudhatóan a modern BMW 4-es Cabrio operációs rendszere az Android Auto és az Apple CarPlay okosalkalmazásokhoz is hozzáférést nyújt. A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) eközben a távolból biztosítanak típus-specifikus tartalmakat és frissítéseket, ezáltal példának okáért a gépkocsi egyes funkcióinak és a vezetést támogató rendszerek funkcióinak kibővítését.