A magyaroknak a 26 százalék a kritikus határ

A magyaroknak a 26 százalék a kritikus határ

A mobiltelefonok mára a társas érintkezés egy új formáját jelentik. A felhasználók nem pusztán telefonálásra és üzenetváltásra alkalmazzák ezeket a szerkezeteket, több adatot, dokumentumot, fotót készítenek és tárolnak az okostelefonokon. A Samsung kutatásából kiderült, hogy a mai mobilok a felhasználók meghosszabbított kezeként és gondolataként is funkcionálnak, ennek köszönhetően az egyéni biztonságérzetben is lényeges szerepet játszanak.

A telefon akkumulátorának töltöttsége közvetve vagy közvetlenül, de az egyéni komfort-, és biztonságérzetet is nagyban befolyásolja, derül ki a Samsung legfrissebb kutatásából. A Samsung európai felmérése ugyanakkor vizsgálja a Galaxy S10 és Note10 árucikk-csoport által támogatott PowerShare modern műszaki megoldás, vagyis a szerkezetek közti kétirányú vezeték nélküli töltésmegosztás hatásait a magyarok körében.

Feszültséget okoz a merülő telefon

A kutatásból kiderül, a merülő félben található vagy teljesen lemerült telefon komoly bosszúságot okozhat. A magyarok válaszai alapján az egyéni komfortérzetet befolyásoló tényezők a leginkább kellemetlenek. 46 százalékuk említette a szokványos életvitel három legnagyobb technológiai bosszúsága közt az alacsony akkumulátortöltöttséget, amit a nem használt alkalmazások jelenléte (32 százalék), és az elfelejtett jelszavak (29 százalék) követnek. A válaszadók 72 százaléka érzi magát feszültnek attól, ha látja, hogy a telefonja lemerülőben van, a magyarok átlagosan 26 százalékos töltöttségi szintnél kezdenek konnektort keresni.

A családi kapcsolódás a legnélkülözhetetlenebb

A telefon lemerülésétől való félelmet a magyarok döntő része (57 százalék) alapján leginkább az okozza, hogy elérhetetlenné válnak szeretteik, nem lehet válaszolni hívásokra és üzenetekre (51 százalék), nehézkessé válik az utazástervezés (33 százalék), és fotózni sincs sansz (23 százalék). A szeretteikhez való kötődés fontosságát is mutatja, hogy a válaszadók 27 százaléka írna üzenetet édesanyjának, mikor telefonjának töltöttségi szintje mindössze 1 százalék. A 25-34 éves korosztályra különösen sajátos, hogy a telefonjukon át elérhető korlátlan kapcsolódás szolgáltatja számukra a biztonságot. Amennyiben ez valamilyen okból nem lehetséges, mindent megtesznek, hogy újra kapcsolódni tudjanak, ezáltal 16 százalékuk használt már titokban közösségi térben van konnektort telefontöltéshez.

A megosztáshoz bizalom is kell

A kutatás az emberekkel kapcsolatos bizalomra is rákérdezett, amelyiknek hatékony fokmérője az, hogy kivel érzik magukat annyira komfortosan a felhasználók, hogy hajlandóak legyenek megosztani töltöttségüket. Amíg idegenekkel csak a megkérdezettek 10 százaléka osztaná meg akkumulátorát, addig családtagok során már 84 százalékuk szavazna bizalmat. A baráti kapcsolatokban is lehet funkciója a telefonok révén kínált elérhetőségnek, hisz csaknem az összes harmadik magyarban (27 százalék) kételyek támadnának barátjával szemben, ha ő nem osztaná meg a telefonja töltöttségét szükség során. Azt, hogy mennyire lényeges a telefon “életben tartása” és a kapcsolódás biztonsága ennél is jobban jellemzi, hogy átlagosan a magyarok 24 százaléka állítana valótlant töltöttségi szintjéről azért, hogy ne kelljen azt megosztania másokkal.

Az alacsony magyar osztozkodási hajlandóságot árnyalja, hogy 83 százalékuk örömest nyújtana valamilyen ellenszolgáltatást a töltésért cserébe: 67 százalékuk meghívná a segítőt egy italra, 14 százalék fizetne érte, de 6 százalék akár még egy randira is elvinné azt, aki kisegítette. Ez azt is mutatja, hogy a válaszadók nagyra értékelik, ha valaki nyújt támogatást megteremteni önálló biztonságukat.

A permanens kapcsolódást biztosító szerkezetek napjainkban már nagyban hozzájárulnak az emberek jó közérzetéhez. A tudományos felmérés szerint a telefontöltöttség megosztása a magyarok körében is komoly bizalmi viszonyt feltételez, amely jó kellék lehet a társadalmi kötelékek erősítésére, és akár értékmérőként is mutathatja az emberi kapcsolatok és a saját biztonságérzet minőségét.