A magyar tudomány ünnepe – Több száz találkozóval készülnek a szervezők

A magyar tudomány ünnepe – Több száz találkozóval készülnek a szervezők

A magyar tudomány ünnepe alkalmából ebben az évben is az egész országra kiterjedő, egy hónapon keresztül tartó programsorozattal, több száz ünnepéllyel, előadással várják a szervezők az érdeklődőket november 4-től.

Mi köze a kék színnek a párválasztáshoz? Kell-e tartanunk vulkánkitöréstől a szomszédban? Hogyan oltja a tudásszomjat egy attoszekundumos forrás? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki ellátogat a rendezvénysorozat előadásaira – olvasható az MTA honlapján.

A program előtérbe állított eseményei az MTA Székház Dísztermében este 18 órától kezdődő ismeretterjesztő előadások lesznek. A részvétel minden programon, előadáson térítésmentes, de a férőhelyek korlátozott száma folytán előzetes regisztráció elengedhetetlen.

Az ez évi rendezvénysorozat nyitóelőadásán, november 4-én, a veszprémi Pannon Felsőfokú intézményben Abonyi János vezeti be a hallgatóságot a mindannyiunkat körülvevő, összekapcsolódott és összefonódott rendszerek világába. Az előadást élőben közvetítik az Akadémia honlapján.

A megkülönböztetett események közt Repülő ékszerek: nanoszerkezetek lepkeszárnyon a fizika és a biológia közt címmel Biró László Péter ismeretterjesztő előadása hallható november 5-én az MTA Dísztermében.

Másnap este a Lépten-nyomon geológia: A Kárpát-medence tűzhányói című filmet láthatja a nézőközönség ugyanott. A földtani múltunkról szóló film vetítését követően Mosonyi Szabolcs filmrendezővel és Harangi Szabolcs vulkanológussal lesz beszélgetés.

November 7-én A körforgásos gazdaság különféle aspektusai címmel Fogarassy Csaba és Szabó Gábor tart előadást, amely az egész világot sűrűn behálózó ellátási láncok elkerülhetetlen átalakításáról, a körforgásos gazdaság bevezetésének szükségességéről szól.

Ezt követően november 11-én az ökológia és a mezőgazdaság a mérnöki és társadalomtudományok konstruktív párbeszédén alapuló jövőjéről szól Neményi Miklós előadása.

Másnap, Élet a pixelek mögött: mesterséges intelligencia a rákkutatásban és biológiában címmel Horváth Péter ismeretterjesztő előadását hallgathatja a nagyérdemű az MTA Dísztermében.

November 13-i előadásában Varjú Katalin, a szegedi ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure – Attosecond Light Pulse Source) lézeres kutatóintézet megbízott kutatási technológiai igazgatója nyújt áttekintést a nagy intenzitású lézerrendszerek kulcsfontosságú elemeiről, alkalmazási területeiről, különös tekintettel az attoszekundumos tudomány nyújtotta lehetőségekre.

A szakirodalom alapján három tényező határozza meg a nők érvényesülését a akadémiai pályán: a család, az tanítási rendszer és a munkahely. E három tényezővel összefüggésben mondanak el egy-egy önálló történetet a Nők a Tudományban idei összejövetelén az Akadémia idén megválasztott női levelező elemei november 13-án délelőtt.

November 14-én Legyőzhető-e a szkizofrénia? címmel egy új magyar gyógyszer történetéről tart előadást Greiner István.

A rendezvénysorozat egész programja megtalálható a tudomanyunnep.hu oldalon.

mti