A légitársaságok 16 százalékkal többet fordítanak információtechnológiára az idén

A légitársaságok 16 százalékkal többet fordítanak információtechnológiára az idén

A légitársaságok 16 százalékkal növelik ezután az információtechnológiára és informatikai fejlesztésekre szánt költségvetésük mértékét az idén a repülőtéri informatikai rendszereket fejlesztő SITA elemzése alapján.

A SITA Budapesten tartott konferenciájával egy időben közzétett tanulmányában azt írta, viszonyítva a tavalyi esztendőhöz 2017-ben nem változott az IT-beruházásokra fordított összeg, a egész bevétel 3,1 százalékát, csaknem 21 milliárd dollárt fordítottak erre a célra. Ebben az esztendőben ellenben már fejlődés jövendölhető, a 2017-es szinthez képest 16 százalékkal 30 milliárd dollárra emelkedik ezt követően ez a költségtétel.

Az elemzésben rámutattak arra, hogy a légitársaságok 90 százalékának van már mobilalkalmazása, továbbá ehhez kapcsolódó fejlesztése, 89 százalékuk a kiberbiztonság, 80 százalékuk a felhő alapú szolgáltatások kapcsán is nagymértékű beruházásban vesz részt.

A jövőbeni fejlesztések közt a légitársaságok döntő döntő része, 88 százaléka a repülőtéri kiszolgáló létesítményeket újítaná meg 2021-ig úgy, hogy automata utasfelvételt, csomagleadást és beszállást tenne lehetővé. A megkérdezett légicégek 71 százaléka a biometrikus azonosításban is folytat kutatásokat, 63 százalékuk mindazonáltal a valós idejű sorban állási idő előrejelzésében folytat fejlesztéseket.

Az automatizált repülőtéri rendszerek közt az emberek leggyakrabban az utasfelvételt szeretnék automatizálni. A SITA felmérése alapján ma még az utasok fele használja a szokásoknak megfelelő utasfelvételt, de arányuk 2021-re 27 százalékra kevesebb lesz, ameddig az önvezérelt vagy mobilalkalmazással történő utasfelvétel aránya a mai 11 százalékról 28 százalékra emelkedik, és ez lesz a leginkább közkedvelt módszer.

Ma még a társaságok legnagyobb része, 77 százaléka az utazási iratokat beolvasó megoldásokat fejleszt, amíg a biometrikus azonosítással 5 százalék gondoskodik, de 2021-re a légicégek 43 százaléka kívánna olyan kutatást, fejlesztést elindítani, amely a biometrikus azonosítással kapcsolatos.

mti