A kutya immáron nagyjából 11 ezer éve segíthetett vadászni az embernek

A kutya immáron nagyjából 11 ezer éve segíthetett vadászni az embernek

Csaknem 11 ezer 500 évvel ezelőtt kezdett el a kutya az ember mellett élni a mai Jordánia északkeleti részén, a kutyákat feltehetően vadászatra is használták – idézte az Eurekalert.com dán és brit tudósok friss kutatását.

A régészek alapján az utal a kutyák vadászati használtára, hogy a vadnyulak és másfajta kisebb zsákmányállatok számának hirtelen, komolyan megnövekedett a térségben van régészeti maradványok közt.

Az ember a kutyát csaknem 14 ezer évvel ezelőtt háziasította a Közel-Keleten, azt ellenben egyelőre nem tudni, hogy ez véletlenül vagy szándékosan történt-e.

A Koppenhágai Egyetem és a University College London együttes régészeti csoportjának kutatási eredményei arra utalhatnak, hogy az ember az eddig véltnél ezelőtt felismerte a korai kutyák vadászati képességeit. Tanulmányuk a Journal of Anthropological Archaeology című szaklapban jelent meg.

A Subajka 6 nevű észak-kelet jordániai régészeti lelőhelyen talált csontok a régészek alapján nemcsak arra utalnak, hogy ebben a térségben már az újkőkor elején jelen voltak a kutyák, hanem arra is, hogy az emberek és a kutyák egyesült erővel vadászhattak.

A tanulmány vezető szerzője, Lisa Yeomans és kollegái arra következtettek, hogy a lelőhelyet teljes éven keresztül lakta az ember. A kutyák és az emberek közösen éltek, a kutyák nem kizárólag akkor keresték fel a területet, amikor lakatlan volt.

„Nem a helység külső részén tartották őket, hanem részei voltak a mindennapoknak, szabadon kószálhattak az emberek közt, ették az eldobott csontokat és az ürülékük is megtalálható a lelőhelyen mindenfelé” – mondta Yeomans.

Az ásatásról származó adatok elemzésekor feltűnt az is, hogy mikor is a kutyák megjelentek a övezetben, a nyulak száma is megnövekedett. A nyulat a húsa folytán vadászták, ám a Subajka 6 lakói csontjaiból gyöngyöt is készítettek. A régészek valószínűnek tartják, hogy a kutyák megjelenése összefügghet a lelőhelyen a kisebb zsákmányállatok számának megnövekedésével.

Yeomans nyomatékosította, hogy a kutyák kisebb és gyorsabb zsákmányt – nyulat és rókát – is el tudnak fogni. A változás ugyanakkor kapcsolatba hozható a vadászati technikák megváltozásával is, mert a leletek azt mutatják, korábbiakban szelekció nélkül, hálóval vadásztak vadnyúl-populációkra, a későbbiekben válogattak, egyes állatokat vettek célba, feltehetően kutyák segédkezésével.

mti