A költészet napja – Hatvanhét magyar költő olvas fel 12 órán keresztül a Versmaratonon

Hetedik alkalommal rendezi meg április 11-én, a költészet napján a Versmaratont a közmédia: 67 magyar költő 12 órán keresztül olvas fel verseiből és beszélget a művekről a Magyar Rádió régi, fővárosi épületében

Hetedik alkalommal rendezi meg április 11-én, a költészet napján a Versmaratont a közmédia: 67 magyar költő 12 órán keresztül olvas fel verseiből és beszélget a művekről a Magyar Rádió régi, fővárosi épületében – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

A Márványteremben április 11-én délelőtt 10 órától 22 óráig fogadják a költők és a Kossuth Rádió műsorvezetői a költészet iránt érdeklődő közönséget – idézte a közlemény Mucsányi Mariannát, a Kossuth Rádió csatornaigazgatóját.

Lehengerlő eseményt a Kossuth Rádió több bejelentkezéssel, élő adással állandóan figyelemmel kíséri: a Versmaratonról a 180 perc, a Krónika, a Napközben, és a Közelről című műsorokban jelentkezik a rádió.

A hely című műsor a Márványteremből jelentkezik ezt követően, az ebéd utáni órákban mindazonáltal 13 órától élőben is belehallgathat a nézőközönség a színpadon folyó beszélgetésbe. Este a Belépő, a Kossuth Rádió kulturális magazinja ad ízelítőt az eseményből, és bemutatják a „Nap versét” is – ezt költeményt a fellépő költők egy-egy sor megfogalmazásával szövetségben írják a nap alatt.

A rádió mellett az M5 kulturális csatorna is követi a költészet napjának eseményeit. A Kulturális híradó stábja összefoglalót csinál a rendezvényről, este mindazonáltal a Magyar Írószövetség székházát díszítő fényfestésről tudósít a csatorna. A fényfestés Kodály Zoltán zenéjével kísérve az írószövetség, a magyar irodalom és költészet múltját, jókora személyiségeit és az 1956-os forradalomban játszott szerepét jeleníti meg.

Az M5 csatorna beszámol a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében zajló eseményekről és a ferencvárosi ünnepi megemlékezésről, amelyen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is beszédet mond.

A vidéki eseményekről is képet ad az M5 televízió, ezáltal a szombathelyi, békéscsabai, pécsi, kaposvári, soproni, szabadkai és szatmárnémeti ünnepségekről, jellegzetes rendezvényekről. Szatmárnémetiben példaként csaknem ezer gyerek szaval ezután egyesült erővel, Békéscsabán 24 órás versmondó- és versolvasó fesztivált tartanak, Szombathelyen ugyanakkor elkészül a Weöres Sándor versfal – emelte ki Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója.

A hirado.hu oldalán részletes információk megjelennek a Versmaratonról, a programokról, az eseménysorozatról. A médiaklikk.hu oldalon élőben is követhető a Versmaraton.

mti