A japán Toray 127 milliárd forintos beruházást hajt végre Nyergesújfalun

A japán Toray 127 milliárd forintos beruházást hajt végre Nyergesújfalun

A japán tulajdonú Toray Industries Hungary Kft. lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet előállító üzemet épít 127 milliárd forintos ráfordítással Nyergesújfalun – hozta nyilvánosságra a külgazdasági és külügyminiszter a modern üzem helyszínén.

Szijjártó Péter közölte, a beruházás 188 új munkahelyet hoz létre.

Ezek nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel, így a kormány a befektetéshez 4,7 milliárd forint pártfogást nyújtott – mondta.

A miniszter kiemelte, hogy Japán Magyarország legjelentősebb ázsiai kereskedelmi partnere.

Százhatvan japán cég 34 ezer embert foglalkoztat, és 800 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. A kormány eddig hat vállalattal kötött stratégiai megállapodást – mondta Szijjártó Péter. A korszerű üzem hozzájárul ezt követően, hogy Magyarország részt vegyen az autóipari dimenzióváltásban és fenn tudja tartani azt a növekedési ütemet, qmellyel az első negyedévben első volt az unióban – tette hozzá.

A miniszter felidézte azt, hogy Magyarország és Japán idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulóját. Nagyon sok esemény mellett idén magyar kulturális intézet nyílik Tokióban.

Nikkaku Akihiro, a Toray Industries elnöke kijelentette, cége 2014-ben jelent meg Nyergesújfalun, miután felvásárolta a Zoltek üzemét, ahol szénszálat csinálnak. A két ütemben megvalósuló beruházás világszinten húsz százalékkal bővíti a Toray szeparátor film gyártó kapacitását. Muramacu Kijosi, a Toray Industries értékesítési vezetője közölte, hogy a Toray 20 éve a lítium akkumulátorokban használt szeparátor film egyik hatalmas gyártója. Az 5 és 25 mikron közti vastagságú film választja el az anódot és a katódot, vezeti az elektronokat, zárlat során ugyanakkor szigetelőként viselkedik. A korszerű üzem 48,5 hektáros tartományban épül fel. A vállalat biztosítja a Föld szénszálgyártásának a felét, az árucikkeket szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják, de az olajkutatásban és olajfúrásban, ráadásul a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák. A nyergesújfalui társaság termékeivel támogatta Fa Nándort a Spirit of Hungary óceáni versenyvitorlás megépítésben.

mti, fotó: Bodnár Boglárka